TwitterFacebookYoutubeRSS

Sis municipis del Ripollès que pertanyen a l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT)País d'Art i d'Història Transfronterer - Les Valls Catalanes del Tec i del Ter -àmbit territorial que agrupa 7 municipis catalans i 24 francesos- han aconseguit una ajuda de prop de 900.000 euros pel projecte Patrimc@at. Aquest preveu la creació d'un centre d'interpretació de l'arquitectura i el patrimoni natural descentralitzat en el territori i diverses actuacions complementàries en els diferents municipis. Aquesta xifra correspon al 65% del cost total que té el projecte en la part catalana.

D'aquesta ajuda, a Sant Joan de les Abadesses li corresponen 276.000 euros, dels quals més de la meitat es destinaran a remodelar i millorar un dels punts més antics del poble: el carrer Abat Berenguer Arnau. Es tracta del carrer que uneix el Pont Vell i l'església de Sant Pol, i és un dels punts pel qual passen més visitants en ser l'inici de diversos recorreguts per al voltant del riu, i també una de les vies d'entrada al poble des de l'aparcament de les Cinc Fonts. L'actuació permetrà fer-lo més còmode i segur per als vianants arranjant les voreres que actualment són molt estretes en alguns punts. D'altra banda, també es millorarà l'exterior de l'absis del monestir, i s'executarà una primera actuació en els espais dels Jardins de la Puda i es renovarà la senyalització al nucli urbà per fer-la més útil i moderna.

A més d'aquestes actuacions, també s'obriran diversos centres d'interpretació al territori de l'AECT, desenvolupats i gestionats des de la seu principal del projecte de Prats de Molló, que permetran desenvolupar la marca del País d'Art i d'Història i crear continguts al voltant del patrimoni d'aquest àmbit territorial. Hi ha previst que a Sant Joan de les Abadesses n'hi hagi un dedicat a la temàtica religiosa lligada al patrimoni arquitectònic i artístic.

Totes les actuacions s'hauran de fer en els pròxims tres anys, prorrogables a dos anys més. La primera que es durà a terme a Sant Joan és la de la remodelació del c. Abat Berenguer Arnau que començarà aquesta tardor. La resta, està previst que s'inicïin durant el 2017.

L'AECT va néixer l'any 2010 per impulsar, de forma conjunta, la unió i el desenvolupament del territori en l'àmbit social i econòmic, a través del seu patrimoni. En la part catalana hi trobem els municipis de Camprodon, Llanars, Molló, Setcases, Vilallonga de Ter, Sant Pau de Segúries i Sant Joan de les Abadesses, a més de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon.