TwitterFacebookYoutubeRSS

El nou contracte públic de la concessió de la recollida i gestió de residus del Consell Comarcal del Ripollès canvia el criteri pel qual es reparteix el seu cost entre els pobles de la comarca. Fins ara, el cost que es repercutia als pobles i als seus habitants era proporcional a les tones gestionades, però a partir de mitjans de 2018 es té en compte exclusivament el cost de servei de recollida. Sant Joan de les Abadesses és l'única vila que utilitza el servei de recollida porta a porta, fet que li permet assolir un percentatge de recollida selectiva del 67,20%, en enfront del 28,76% de la resta del Ripollès. La recollida selectiva suposa un estalvi energètic i de materials i l'eliminació dels contenidors al carrer. Amb tot, també suposa un cost de gestió més elevat, motiu pel qual Sant Joan de les Abadesses es veu perjudicat amb el nou contracte, a més de l'augment del cost per la gestió dels lixiviats dels abocadors en desús i de l'augment del cànon de l'Agència Catalana de Residus per tona generada de rebuig. En total, el nostre poble veurà incrementat el cost total repercutit en 100.000 € anuals més.

Fins ara, hi havia 12 pobles amb la taxa d'escombraries més alta, dels 19 municipis del Ripollès. Amb la repercussió que aquestes noves circumstàncies tindran en la taxa d'escombraries, la nova taxa s'ajustarà amb la resta de pobles. Els preus del nou concurs ja s'han començat a aplicar des d'aquest estiu als ajuntament, però el consistori està absorbint la diferència fins que s'apliquin les noves ordenances.

L'objectiu: reciclar més i pagar menys

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses continuarà apostant per la recollida selectiva per ser el mètode més respectuós amb el nostre entorn, i seguirà adaptant-la a les noves circumstàncies i millores que es vagin introduint. Convé recordar que la taxa d'escombraries no és un impost i que l'import no té cap afany recaptatori, sinó que simplement ha de cobrir el cost de la gestió. En aquest sentit, el consistori està valorant i analitzant la implantació de recollida i pagament per generació a través de contenidors intel·ligents que permeten tenir en compte els residus de cada família i acabar pagant per allò que realment es genera i, a la vegada, augmentar el nivell de reciclatge, que ha de suposar un benefici per a tothom. A més de tenir un poble més sostenible, el cost derivat de la gestió de les tones de rebuig baixaria notablement i també la repercussió que té en els veïns. En aquest sentit, el consistori anima als santjoanins i santjoanines a tenir cura de la separació de la brossa i a complir amb les bones pràctiques del sistema de recollida.