Sant Joan de les Abadesses va ser la primera població que va celebrar la Festa de l’Arbre l’any 1899 i ho va fer amb tota la seva càrrega institucional, pedagògica i social.
Una revalorització del verd urbà com a patrimoni afegit i estructuralment enriquidor del patrimoni arquitectònic:
- Iniciada a principis dels anys trenta amb la creació d’enjardinaments per part del mestre i dissenyador de jardins Joan Mirambell (plaça J. Anselm Clavé).
- Ampliada per la reestructuració de l’entorn del Monestir, dirigida pel reconegut arquitecte Duran i Reynals, que integra perfectament patrimoni arquitectònic amb patrimoni de verd urbà.
- Mantinguda i reforçada per nous espais verds de gran qualitat, durant dècades, pel projectista de jardins Antoni Vinuesa (creador de jardins tan anomenats com els de Rama, propietat dels comtes de Merlès).
Aquests factors han estat l’origen de l’establiment d’una manera de conjuminar els enjardinaments amb l’estructura urbana i dotar a aquesta de valors socials i estètics, més enllà de simples espais verds, que s’ha sabut mantenir des de fa més de 80 anys i fins a l’actualitat. És cert que durant una dècada, a inicis d’aquest segle, una mala gestió dels espais verds ha fet perdre en alguns indrets l’estètica visual dissenyada d’antic, però també és cert que la gestió actual està recuperant amb intenció els anys perduts.
Els joves, els protagonistes de la Festa de l'arbre
Festa de l’arbre a l’escola, és una activitat dirigida a tota la població en la que s’implica als alumnes d’ESO i als de primària.
Sexplica als nens i nenes la importància de mantenir i respectar els espais verds del nostre poble gràcies a la plantació d’arbres en diferents llocs de la vila, que canvien cada any.
D’aquesta manera, es van ordenant tots els espais verds del poble seguint amb un mateix criteri unitari.
S’han organitzat jornades de caire educatiu dirigides als alumnes en les quals biòlegs expliquen la singularitat i les principals peculiaritats dels arbres, espais, curiositats i anècdotes històriques. A més a més, seguint el model d’educació basat en l’aprenentatge – servei, s’ensenya als alumnes nocions de com comunicar a altres persones el que aprenen. Llavors en un acte més festiu que s’organitza en cap de setmana, els mateixos nois i noies són els que fan de guies a totes les persones assistents.
Notícies relacionades
- Festa de l'Arbre (2012-05-05)
- 114a edició de la Festa de l'Arbre (2013-04-14)
- Festa de l'arbre
- Vídeos de "Divendres" i àudios de "Els Optimistes"
- Sant Joan manté dues Flors d’Honor de Viles Florides
- L'Ajuntament i les floristeries de Sant Joan sortejaran 6 lots de jardineria
- Una Festa de l’Arbre per redescobrir les Tres Creus
- Sant Joan té més de 70 espècies d'arbres
- Més de 70 espècies d'arbres