TwitterFacebookYoutubeRSS

ca

La figura de Joan Maragall és el nexe d'unió entre els actes principals del Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau. Si l'any passat recordàvem el 150è aniversari del seu naixement, ara fem memòria dels 100 anys de la seva mort, tancant el cercle de l'Any Maragall, que s'ha celebrat amb actes arreu de Catalunya i al que Sant Joan de les Abadesses s'ha sumat des del primer moment.

El text del poema "El Comte Arnau", inspirat durant les estades del poeta a la vila, continua donant peu a la creació artística, i enguany la paraula es convertirà en moviment en un espectacle de l'Esbart Marboleny. El Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau ha coproduït aquesta coreografia, que pren com a referència bona part de la tradició literària i musical entorn del Comte Arnau: els versos de Maragall, però també els de Verdaguer i de Sagarra, la música tradicional i la de compositors com Eduard Toldrà... Tot plegat crea un espectacle que s'estrena a Sant Joan i que des d'aquí portarà el Comte Arnau arreu on vagi l'Esbart Marboleny.

La paraula poètica també és la matèria amb què treballa Xavier Ribalta, cantautor fundacional i imprescindible en la història de la Nova Cançó, autor d'una sòlida obra musical que, en aquest cas, agermanarà Joan Maragall amb un altre poeta clau en la literatura catalana del segle XX, del que s'ha commemorat fa poc el centenari del seu naixement: Màrius Torres. Tots dos van morir prematurament, tots dos van viure moments dolorosos en la història de Catalunya –la Setmana Tràgica i la Guerra Civil– i no en van restar al marge, tots dos van deixar una obra marcada pel sentit de la transcendència. 

El Cicle de Representacions acabarà amb El Comte Arnau, la versió teatral del poema de Maragall, posat en escena pel SAT-Teatre Centre de Sant Joan. L'espectacle, convertit ja a hores d'ara en un símbol de la identificació dels santjoanins amb la paraula de Maragall i amb la llegenda d'Arnau, presentarà algunes novetats en aquest any especial.

PROGRAMA XVI Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau

8 de juliol a les 19h, al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses

PRESENTACIÓ DEL XVI CICLE DE REPRESENTACIONS DEL MITE DEL COMTE ARNAU a càrrec de MARGARIDA CASACUBERTA.

cartell-petitMargarida Casacuberta, doctora en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà sobre El Comte Arnau del segle XXI.

Feu click sobre la imatge per visualitzar el cartell de la presentació

 

 

 

16 de juliol a les 22h, al claustre del Monestir de Sant Joan de Les Abadesses

ESBART MARBOLENY - COMTE ARNAU

L'Esbart Marboleny, fundat l'any 1983 en el si del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses, ha treballat en l'àmbit de la dansa catalana d'arrel tradicional des de la seva creació. Comte Arnau és una creació del Marboleny en forma de ballet argumental, que parteix dels poemes de Joan Maragall (1860-1911) dedicats a la figura del Comte Arnau. L'espectacle Comte Arnau és una producció de Terra de Comtes i Abats, del festival Ésdansa i del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny. Podreu gaudir, a Sant Joan de les Abadesses, de l'estrena d'aquest espectacle que portarà el Comte Arnau arreu on viatgi l'Esbart Marboleny.

23 de juliol a les 22h, al claustre del Palau de l'Abadia de Sant Joan de Les Abadesses

XAVIER RIBALTA CANTA MÀRIUS TORRES I JOAN MARAGALL AMB EL QUARTET DIEM DE L'ORQUESTRA SIMFÒNICA JULIÀ CARBONELL Ramon Andreu, piano, arranjaments i direcció

El seu nom és un dels primers que conformen la Nova Cançó, tot  i que des dels seus inicis segueix un camí independent, personal i compromès que el durà a un auto exili per no poder treballar en el seu país. Xavier Ribalta ha cantat diferents poetes, en el seu recital podrem fruir amb alguns poemes de Joan Maragall i de Màrius Torres. La riquesa de les seves composicions valorades en tot el món, el rigor en l'elecció dels poetes musicats i la força de la interpretació són les seves armes principals. Sap escollir molt bé els poemes i posar la música més adequada a la cadència sil•làbica i al missatge que cal transmetre. Així doncs, amb la veu de Xavier Ribalta, gaudirem de l'Oda a Espanya, Cant del retorn, La vaca cega, Excelsior, Cant espiritual, La ginesta i El mal caçador de Joan Maragall. També podrem escoltar alguns dels poemes més famosos de Màrius Torres com Cançó a Mahalta, entre d'altres.

30 de juliol a les 22h, al claustre del Monestir de Sant Joan de Les Abadesses

SAT TEATRE CENTRE - EL COMTE ARNAU DE JOAN MARAGALL

El SAT-Teatre Centre de Sant Joan de les Abadesses farà reviure, novament, la figura de l'Arnau i l'Adelaisa, la llegenda que sorgeix de les pedres del Monestir de Sant Joan de les Abadesses i que ha testimoniat la nostra història. I, a l'Arnau, el seguiran les veus de la terra, el mossos, la muller, les seves filles, el poeta i la pastora enamorada que ens redimirà amb la seva cançó. Sortirà de blanc, tal com deia el nostre Maragall. Tot blanc, tots blancs, tots atemporals i infinits, tots per encabir-los a cada episodi dels nostres avantpassats i tots per projectar-los a les generacions venidores. Acoloreix-los amb la teva imaginació, acoloreix-los amb les teves sensacions, amb les teves pors i amb les teves alegries. L'Arnau passeja, encara, entre nosaltres i tu el coneixes. El mite i l'home és present a les nostres vides.

generic-petit

 

 

 

Feu click sobre la imatge per visualitzar el cartell genèric

 

 ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

SOPAR I ESPECTACLE ALIMENTEM EL MITE - 29 de juliol, 4, 11, 18 i 26 d'agost, a les 21h. Sortida des del Palau de l'Abadia.PLACES LIMITADES - Venda de tiquets a l'Oficina de Turisme - Venda anticipada 18€ / mateix dia 20€ www.alimentemelmite.cat 

Sabeu com era una crisis l'edat mitjana? Us convidem a que vingueu i us uniu als incipients remences. Després d'una època d'epidèmies, fam, males collites, lluites i el terratrèmol de la candelera, veureu com els pagesos reconstrueixen el poble i "indignats" per les injustícies dels senyors s'aixequen contra ells. Oi que us sona tot això?

alimentem-petit

 

 

 

Feu click sobre la imatge per visualitzar el cartell d'Alimentem el Mite

 

 MERCAT DEL COMTE ARNAU - 30 de juliol, a partir de les 10h, a la plaça Major i carrers adjacents

Sant Joan de les Abadesses reviurà els dies de mercat de l'època en què visqué el Comte Arnau a través del Mercat Medieval amb l'ambient, la música, els productes, els vestits i els espectacles propis del temps dels senyors feudals.

mercat-petit

 

 

 

Feu click sobre la imatge per visualitzar el cartell del Mercat del Comte Arnau

 

CERCANT LES PETJADES DEL COMTE ARNAU - CAMINADA NOCTURNA - 20 d'agost, a les 21h. Sortida des de l'absis del Monestir - Inscripcions a l'Oficina de Turisme.  

Sortida nocturna per camins de muntanya pels voltants de Sant Joan. A la meitat del recorregut hi haurà un ressopó per a tots els participants i ens visitarà el Comte Arnau. Per participar en aquesta activitat és obligatori l'ús de calçat adequat i un lot o frontal.

caminada-petit

 

 

 

Feu click sobre la imatge per visualitzar el cartell de la Caminada Nocturna

 

 PODREU GAUDIR TAMBÉ DEL CENTRE D'INTERPRETACIÓ DEL MITE DEL COMTE ARNAU, LES VISITES GUIADES PER TERRA DE COMTES I ABATS i EL CICLE GASTRONOMIC "EL PLAT I EL DOLÇ DEL COMTE ARNAU"

Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau. 

El Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses, del s. XIV, acull el Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau. A través del centre es pot conèixer aquest símbol mític de Catalunya. El Centre vol donar les claus per a entendre l'origen i l'evolució de la figura del Comte Arnau des d'una perspectiva que abasta el folklore, la història, la música i la literatura. A través d'audiovisuals, interactius, escenografies, plafons retroil•luminats... es dóna a conèixer la cançó, la llegenda i com el Comte Arnau ha esdevingut un Mite que perdura en el temps. "EL COMTE ARNAU CONTINUA CAVANCANT AMB FORÇA"

Visites guiades - A partir del 23 de juliol i fins el 27 d'agost. Sortida des del Palau de l'Abadia

Monestir de Sant Joan de les Abadesses: de dimarts a diumenge, a les 11:00h. Adults 5€. Nens de 8 a 13 anys 1.50€.

Monestir i Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau:  de dimarts a diumenge, a les 11:00h. Adults 5€. Nens de 8 a 13 anys 1.50€ (Es poden fer una o les dues visites)

De l'Abadessa al Comte Arnau. De la història a la llegenda:  de dimarts a dissabte, a les 17:30h. Adults 5€. Nens de 8 a 13 anys 1.50€.

*Les tarifes inclouen l'entrada al Monesti i al Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau.

Cicle Gastronòmic "El plat i el dolç del Comte Arnau" Degustació del plat i dolç del Comte Arnau als restaurants, a les fleques i a les pastisseries de la vila, elaborats seguint els receptaris de la cuina medieval.