TwitterFacebookYoutubeRSS

cartell_definitiuEnguany, es tornar a celebrar a Sant Joan de les Abadesses la Festa de la Independència de Mèxic amb el tradicional "Grito".

Aquesta serà el proper dissabte 18 de setembre, durant tot el dia a la plaça Major.

Programació:

-  A partir de les 10 del matí. Parades artesanes de productes mexicans.
-  10 a 1 del migdia. Taller de pinyates i ous de confeti.
-  Dos quarts de 12 del migdia. Inauguració de l'exposició "Mexicalia" al Palau de l'Abadia.
-  12 del migdia. Concert "México entre dos amaneceres" emmarcat dins la commemoració del bicentenari de la independència de Mèxic "Música de la Independencia a la Revolución", a càrrec de la pianista Silvia Navarrete.
-  4 de la tarda. Trencament de pinyates.
-  5 de la tarda. "Rancheras" a càrrec de "Les Veus del Ter".
-  Dos quarts de 6 de la tarda. Espectacle artístic musical a càrrec de México Baila, "El Bicentenario:  La tradición a través de la danza".
-  7 de la tarda. GRITO DE INDEPENDENCIA.  A càrrec de la Cònsol Encarregada del Consolat General de Mèxic a Barcelona, Sra. Francisca Méndez Escobar.
-  7 i 10 de la tarda. Sardana "Un santjoaní a Mèxic" del Sr. Ramon Oliveras.
-  Un quart de 8 de la tarda. Actuació musical Mariachi Mestizo.

(A partir de les 12 del migdia es podrà visitar l'exposició sobre Jaume Nunó, al Palmàs).

 

Breu història entre Sant Joan de les Abadesses i Mèxic:

Les relacions entre Sant Joan de les Abadesses i Mèxic s'iniciaren a meitat del segle XIX quan l'honorable Jaume Nunó i Roca, compositor nascut a Sant Joan de les Abadesses el 1824, va guanyar un concurs internacional per a composar la música de l'himne nacional de Mèxic.

Francisco González Bocanegra, nascut a San Luis Potosí el 1824, fou l'autor de la lletra de l'himne nacional de Mèxic.  Aquest és, doncs, l'origen de l'agermanament entre ambdues poblacions, agermanament que es formalitzà el 3 de juny de 1980 amb la signatura de l'acta d'agermanament entre les dues poblacions que havien vist néixer els autors de l'himne de Mèxic.

El mes d'agost de l'any 2004, en motiu dels 150 anys de creació de l'himne nacional mexicà, es van dur a terme diferents actes que en els darrers anys han contribuït a estrènyer encara més les relacions entre les dues poblacions.  Així, a San Luis Potosí s'inaugurava un monument en commemoració de la creació de l'himne (que s'ubicà en una avinguda que des d'aquest moment porta el nom de Sant Joan de les Abadesses).  El mateix monument, amb idèntiques proporcions, es va inaugurar l'onze de setembre de 2005 a la casa natal de Jaume Nunó a Sant Joan de les Abadesses, en l'edifici conegut amb el nom del "Palmàs".  Aquesta inauguració es feu coincidint amb els 25 anys de l'agermanament.

El 16 de setembre del 2005, just després de la Festa Major de la vila, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i el Consolat Mexicà a Barcelona van decidir celebrar oficialment el Dia de la Independència de Mèxic amb el tradicional Grito.

El passat 18 de juliol de l'any 2008 es va commemorar el centenari de la mort de Jaume Nunó i Roca.  Aquell dia es van celebrar actes institucionals i musicals en honor a aquest personatge tant vinculat a la nostra vila.

Aquest passat 20 juny varem tenir l'honor d'inaugurar el nou Casal Social Jaume Nunó ubicat a l'edifici del Palmàs (edifici on va néixer el compositor).  És per aquest motiu que s'ha portat a terme un estudi per tal d'elaborar una biografia de JAume Nunó.

Així, aquest any serà el sisè que la vila de Sant Joan de les Abadesses gaudeix d'aquesta festa tan emblemàtica i arraigada ja a la població.