La revista d’història Sàpiens número 270, publicada aquest setembre, conté un article central dedicat a Mario Armengol (1909, Sant Joan de les Abadesses - 1995, Nottingham), un artista català pràcticament desconegut, que forma part d’una generació a qui la Guerra Civil va canviar-los la vida.

De família terrassenca, va néixer a la nostra vila perquè el seu pare dirigia una fàbrica tèxtil a Cal Gat. Tot i el cognom Armengol i que treballaven a la Pierre, es tracta d’una família que hi va haver abans que la va tenir un lligam amb la nostra vila i que en continuen sent veïns.

Exiliat primer a França i més tard a la Gran Bretanya, on va ser reclutat pel Ministeri d'Informació britànic, Mario Armengol va ser un dels millors caricaturistes de la Segona Guerra Mundial. Les seves vinyetes antifeixistes es van publicar en mitjans de la Commonwealth i van influir en l'opinió pública d'arreu.

Acabada la guerra, Armengol va tenir una llarga trajectòria com a dissenyador gràfic i industrial, i treballant per a grans empreses i, fins i tot, treballant per al cinquantè aniversari de la BBC i dissenyant unes grans escultures per al pavelló britànic a l’Exposició Universal de Montreal, el 1967.

L’article i la investigació ha estat feta pels periodistes Lourdes Casademont, Eduard Miguel i Joan Garcia, aquests dos últims, santjoanins. El grup Abacus, responsable de Sàpiens, ha anunciat que està treballant en un documental per explicar la vida i trajectòria de Mario Armengol. La revista es pot comprar a Llibreria Garriga.

202409 MARIO ARMENGOL

Mario Armengol, a la seva taula de treball. Foto: Arxiu Lindah Kiddey