TwitterFacebookYoutubeRSS

El pròxim divendres 4 de juny de 2021, a les 18 hores i al Palau de l’Abadia, tindrà lloc la presentació del llibre Les comunicacions a través del Pirineu. El ferrocarril transpirinenc. El pas per la collada de Toses de Lluís Garcia Rifà (2020, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya).

Es tracta d’una publicació que ens recorda la història de la línia de ferrocarril de Ripoll a Puigcerdà o transpirinenca, que comença a l’antiga bifurcació de la línia de Sant Joan de les Abadesses i acaba a la Tor de Querol, després de travessar la frontera francesa, i que fins i tot es va plantejar la possibilitat de convertir-la a la línia ampla internacional per connectar-la a la xarxa francesa. Es tractava d’una infraestructura estratègica molt important tant per a la indústria com per al turisme, per tant, la decisió de construir-la va tenir un impacte molt important per a la zona.

En l’acte hi intervindran l’autor Lluís Garcia i Rifà; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, M. Rosa Fraxanet Sala; el director de FGC Turisme i Muntanya, Toni Sanmartí Rovira; l’alcalde de la vila santjoanina, Ramon Roqué Riu; i el professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVIC-UCC, Santiago Ponce Vivet. Cal confirmar l’assistència per telèfon a l’Oficina de Turisme, al 972 720 599.

Lluís Garcia i Rifà
Lluís Garcia i Rifà (Seva, 1944), pertany a una família tres generacions de la qual varen treballar a la línia Barcelona-Sant Joan de les Abadesses. El seu besavi treballava a la línia des de la inauguració l’any 1880, i el seu avi i pare varen ser caps d’estació. Ha documentat la seva història amb fonts familiars i també a través d’investigacions durant més de trenta anys. L’any 2015 va ser-li atorgat un premi especial Bonaplata per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, per la seva tasca difonent el patrimoni industrial. Molta de la feina feta per Garcia i Rifà es pot consultar al seu blog traintren.com.

Invitació Ferrocarril transpirinenc StJoanAb