TwitterFacebookYoutubeRSS

El Festival del Comte Arnau arriba a la seva 26a edició, després que l’any passat fos un dels pocs festivals que es va poder fer sense veure’s afectat per la pandèmia, més enllà de reduir l’aforament. Aquest any torna la proposta amb el mateix esperit: propostes musicals de qualitat, amb la proximitat i el marc incomparable del claustre del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. L’única activitat de l’any passat que va quedar suspesa i que es recupera en aquesta edició va ser una conferència, que havia de tenir lloc a Girona, per analitzar el primer quart de segle de Festival del Comte Arnau. Anirà a càrrec de Jordi Vilarrodà, filòleg i periodista i Marcel Miquel, llicenciat en Dret i autor de diversos estudis locals. Ells han estat membres de la comissió assessora del festival pràcticament des dels seus inicis. En la primera part s’explicarà quina ha estat la relació de Sant Joan amb la llegenda i en la segona, es repassarà l’origen i el perquè del festival, anteriorment anomenat Cicle de Representacions del Comte Arnau.

La relació de Sant Joan de les Abadesses amb el comte Arnau ha estat de sempre una relació d’amor i odi. Quan La cançó popular i la llegenda, que tenen el seu focus principal a Montgrony i Gombrèn, arribaren a Sant Joan, es fusionaren amb el record molt viu de la traumàtica expulsió de les monges del monestir i així prengueren una nova dimensió i afegint un element molt potent i amb un punt morbós. Això, és clar, no agradava a cert sector de la vila, que entenia que provocava una confusió entre la història i la llegenda i denigrava el bon nom del monestir i del poble. L’element que exemplifica millor aquesta prevenció envers aquest mite és la polèmica que es generà arran de la font monumental que s’erigí el 1927 a la plaça Clavé, l’escultura de la qual, ha estat exposada durant els darrers mesos després de la seva restauració, i que aquest estiu tornarà a coronar-la.

El Comte Arnau ha estat font d’inspiració d’escriptors, poetes, músics i artistes des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. El Festival va néixer l’any 1996 amb un objectiu clar: recuperar, a través d’un festival multidisciplinari, el mite del Comte Arnau com un dels principals trets culturals identificadors i diferenciadors de la nostra vila. 

3 de juliol de 2021 - 18 h
Conferència ‘Sant Joan i el comte Arnau. 25 anys d’un retrobament’
Palau de l’Abadia