TwitterFacebookYoutubeRSS

messivaquesprimer150Josep Maria Vergés del Mas La Roca ha guanyat per segon any consecutiu el guardó de la Vaca d’Or en la modalitat de morfologia. Aquest distintiu que atorga la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC) premia l’explotació amb la puntuació morfològica mitjana més alta. 

Concretament quantifica 16 caràcters descriptius primaris agrupats en estructura i capacitat (25%), estructura lletera (15%), braguer (40%) i potes i peus (20%).  Vergés ho resumeix dient que premien “les vaques maques, les que tenen més tipus i estan més ben proporcionades”. 



Podeu escoltar l’entrevista a en Josep Ma Vergés al
 Tampoc Caldria de La Veu.

Aquest any la puntuació del Mas La Roca encara ha estat superior a la de l’any passat. De les vint-i-quatre vaques que muny actualment, disset d'aquestes han rebut 85 punts, una en té 86, quatre en tenen 87, tres vaques arriben als 88, i dues tenen una puntuació de 90. Són unes dades excepcionals perquè hi ha poques granges a Catalunya amb vaques de 90 punts i ell en té dues, i a més espera que les de 88 hi arribin l’any vinent.
 

messivaques2


En Josep Ma assegura que valora la satisfacció personal de marcar-se un objectiu i assolir-lo per sobre del reconeixement obtingut, tot i que en alguns àmbits l’han arribat a anomenar “el Messi de les vaques”. A més està orgullós de poder-se dedicar encara a aquest ofici tot i que ja té 70 anys. En aquest sentit explica que aquest èxit no és fruit d’un dia sinó d’una feina a llarg termini que ha aconseguit a base d’escollir el millor semen de toro per inseminar les vaques i millorar-ne les característiques. De fet, en Josep Ma manté actualitzat un tanc amb dosis d’esperma amb els millors sementals del món.

 El guardó li serà entregat aquest dimecres 30 de maig a la una del migdia a l’edifici del Sucre de Vic.