TwitterFacebookYoutubeRSS

Programació del 23è Festival del Comte Arnau

Un estiu més, el comte Arnau i les seves diverses interpretacions artístiques seran el nexe de les propostes culturals de Sant Joan de les Abadesses, en una proposta d'activitats que relacionen el nostre patrimoni arquitectònic, la nostra història i les nostres llegendes i tradicions. Un festival únic en què els espectacles tenen lloc al mateix espai on també transcorren les llegendes que els inspiren. Del 14 de juliol al 22 d'agost, hi haurà tot tipus d'activitats i pensades per a tots els públics. Com sempre, la recepta portarà dansa, teatre i música, i estrenarà una obra inèdita relacionada amb el comte

 

 

 
Presentació del Festival

La cançó del comte Arnau: el cor de tota una mitologia catalana
Conferència a càrrec de Jaume Ayats,
musicòleg i director del Museu de la Música de Barcelona

7 de juliol de 2018, a les 19 h, al Palau de l'Abadia

Amb la força d'una cançó (de la melodia, de les imatges, dels mots, de la situació i del misteri que comunica) n'hi ha hagut prou per sostenir el nucli de tota una mitologia. I això és un fet excepcional en qualsevol cultura del món. Què en sabem de la cançó oral del comte Arnau?, per què té la potència i la dimensió que ha demostrat?, què ens explica de la societat catalana antiga (segle XVIII-XX)?, i per què encara ens fa tremolar? A través d'una anàlisi de la cançó, però també de la gent i dels perquès de cada època, ens farà entendre i viure una de les peces més destacades de la mitologia catalana. Sentirem diverses versions enregistrades directament de l'oralitat.

En acabar la presentació, hi haurà una degustació del dolç del comte Arnau elaborat pels flequers i pastissers de la vila.


Espectacles

El vol de l'home ocell. Un musical de llegenda.
Direcció i text: Joan Gallart / Música: Sangtraït
14 de juliol de 2018, a les 22 h, al claustre del Monestir

El vol de l'home ocell explica la història del comte Arnau a partir de les cançons de Sangtraït, un grup de hard rock i heavy metal amb reminiscències fantàstiques i medievals, format a La Jonquera el 1982.

En el cor del comte Arnau no hi ha amor. El seu càstig és vagar com una ànima en pena fins que algú es compadeixi d'ell i canti una cançó que li desperti l'amor de veritat. Però el termini se li acaba. La furtadora d'ànimes és a prop. A la Blanca li agraden les històries medievals. L'àvia li regala un conte sobre el comte Arnau. La Blanca s'obsessiona amb aquest personatge. Creu que ella és l'única que pot salvar-lo.

201806-FCA-SANGRAIT


La Via Crucis – Factoria Mascaró
21 de juliol de 2018, a les 22 h, al claustre del Monestir

Dos camins que es troben i s'entrecreuen en el temps, creant un espai on la dansa en la seva màxima amplitud, entre elles la d'arrel tradicional, hi transita. Un trànsit que ens porta del passat al futur i que es converteix en un joc.
Una tria de quatre peces que formen part, entre d'altres, de l'ADN del nostre folklore.

El testament d'Amèlia. Relat.
La morisca de Gerri de la Sal. Aire.
La Dansa de Castellterçol. Ritu.
La Jota. Diàleg.

La música, composta expressament per a l'espectacle, pretén reflectir també aquest punt de confluència, d'encreuament de camins. A partir de material tradicional, busca punts de connexió amb sons i ritmes actuals. Encreuament de silencis i sons i encreuament de músiques tradicionals amb sonoritats actuals. Interpretat per quatre ballarins i música i veu en directe.

201806-FCA-FACTORIA-MASCARO


Viatjant pels camins del blues – The Rusties Blues Band
4 d'agost de 2018, a les 22 h, al claustre del Monestir

Un original concepte de concert-documental que ens acosta a la història del blues mitjançant la música en directe acompanyat del suport d'audiovisuals, desgranant cronològicament diferents moments i anècdotes dels grans músics del gènere alhora que un documental locutat per en Lluís Soler les articula i les posa en context.

Un viatge pels fets històrics del segle XIX i XX, que sorprenentment van influenciar directament en l'evolució del blues. Des dels cants espirituals i blues rural del sud-est dels Estats Units fins al blues contemporani actual, passant per les imprescindibles ciutats de Chicago i Sant Francisco.
La cançó del comte Arnau també s'hi farà un lloc.

Miquel Grifell: guitarra acústica, ressonadora, guitarra elèctrica, harmònica i veu.
Manel Gaspar: piano i hammond.
Miquel Pascal: contrabaix i baix elèctric.
Karlus Miguel: bateria.

201806-FCA-RUSTIES


 

Off-Arnau

Mercat del comte Arnau.
28 i 29 de juliol de 2018, a partir de les 11 h, a la Vila Vella

Sant Joan de les Abadesses reviu els temps feudals del comte Arnau a través del seu mercat. Els carrers de la Vila Vella s'omplen de firaires i artesans, de música i espectacles, degustació de productes del Ripollès i de Catalunya, d'olors i sabors que permetran endinsar-nos en el passat medieval del comte Arnau.

Els desitjos del comte Arnau: 
La història del comte Arnau en uns escenaris màgics.
 
Visita dramatitzada. 
1, 8, 15, i 22 d'agost, a les 21 h, al Palau de l'Abadia

Els racons més suggestius de Sant Joan de les Abadesses en són l'escenari. La vida del comte Arnau n'és el tema. Un recorregut dramatitzat i fascinant n'és l'experiència. Viure una nit singular recorrent la vida del comte Arnau. Escenografies, decorats i actors fan possible immergir-se en una llegenda que representa la vida d'aquest mític personatge.

Cercant les petjades del comte Arnau - Caminada nocturna
18 d'agost, a les 21 h. Sortida de l'absis del Monestir

Una passejada nocturna que ens descobreix els camins que recorria el comte Arnau pels voltants de Sant Joan de les Abadesses. Durant el recorregut hi haurà l'oportunitat de conèixer una part de la llegenda del comte Arnau i els assistents podran gaudir d'un ressopó. Per a participar en aquesta activitat és obligatori l'ús de calçat adequat i un lot o frontal.

El plat i el dolç del comte Arnau

Podreu degustar el plat i el dolç del comte Arnau, inspirat en els receptaris de la cuina medieval, als restaurants, a les fleques i a les pastisseries de la vila.

 

0
0
1
s2smodern
Comparteix Sant Joan
0
0
1
s2smodern