fbpx
TwitterFacebookYoutubeRSS

Sant Joan de les Abadesses és un poble per viure

Aquest divendres s'ha presentat la campanya 'Un poble per viure' a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses per atraure nous veïns a través de tres vídeos fets per Zeba Produccions que expliquen l'experiència real de tres famílies que varen decidir viure-hi i com pensen que és la millor decisió que havien pogut prendre. Els protagonistes d'aquests audiovisuals són Fredi Tuset, que va venir al poble pel seu entorn natural i per la possibilitat de compatibilitzar la seva passió pel parapent amb la família i la feina; Gemma Irastorza i Oriol Pi, que hi varen obrir una clínica veterinària després de fer un estudi de densitat de veterinaris en diverses comarques; i la Mariona Vila, una nena -la mitjana de tres germans- els pares de la qual varen arribar al poble buscant un indret per poder viure en família.

La campanya es complementa amb un carnet que rebran els nous empadronats i que els permetrà participar gratuïtament de les activitats que organitzi el consistori, per tal d'afavorir la seva socialització. Aquesta última mesura té un altre objectiu, que és el de conèixer i poder ajudar als nouvinguts en tots els aspectes necessaris perquè puguin tenir una experiència satisfactòria. L'alcalde santjoaní, Ramon Roqué, ha valorat l'impacte econòmic, però també social, del flux migratori, que ha estat negatiu a la comarca d'ençà de la crisi: "El Ripollès ha passat de 29.000 habitants a 25.000 amb pocs anys. Sense persones, no creixerà la comarca, ni l'economia, ni els serveis, ni el benestar. Primer de tot calen persones per poder compartir experiències, economia, cultura...". Roqué també ha ressaltat les infraestructures i serveis que ofereix el poble, en especial el nou institut-escola, la llar d'infants municipal i el nou consultori mèdic local. També s'ha creat un apartat a la web per reunir la informació mínima necessària perquè les persones puguin començar a valorar si el poble s'adiu al que busquen: http://unpobleperviure.santjoandelesabadesses.cat

E
duard Miguel, un santjoaní que forma pert de l'equip de Zeba Produccions, la productora que ha posat les imatges a la idea, explicava que just ell és d'una generació que va veure marxar molta gent per la crisi del tèxtil, però que els vídeos demostren que Sant Joan de les Abadesses ara té tots els ingredients per viure-hi una vida d'aquest segle, amb serveis i connexions com no n'hi havien llavors.

Per parlar de la idiosincràsia laboral de la comarca, han acompanyat l'acte el secretari general de la Unió Intersectorial d'Empresaris del Ripollès (UIER), Josep Pascal, i el gerent de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès (ADR), Gerard Soler. Pascal que ha explicat que la patronal treballa per "captar activitat per moure o crear empreses a la comarca" i ha posat l'accent en la "por de les empreses sobre la possibilitat de no cobrir els perfils professionals necessaris", fet que xoca amb l'imaginari que cal marxar per trobar feines qualificades. Per la seva part, Gerard Soler ha parlat de la incidència de l'ADR en "relligar l'oferta formativa que hi ha al territori amb les necessitats existents als diferents sectors d'activitat", i ha posat d'exemple l'Aula d'Hostaleria del Ripollès, tenint en compte el potencial turístic que té la comarca, especialment després de la constitució del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

UN POBLE PER VIUREEls protagonistes dels vídeos i de la presentació, aquest divendres, a Girona