TwitterFacebookYoutubeRSS
lepalais

Sant Joan de les Abadesses està agermanat amb el poble francès de Le Palais sur Vienne, des de l'any 1992.

Els orígens d'aquest agermanament caldria buscar-los en el futbol.

L'any 1990, el futbol base de Sant Joan va ser convidat al torneig internacional de futbol que cada any es solia jugar al poble francès de Le Palais sur Vienne, que està situat a 7Km de Llemotges.
El Sr. Amadeu Regué, en aquells moments, responsable del futbol base Abadessenc va accedir a la invitació i dos equips santjoanins anaren a jugar el torneig.

                                                                                              

Intercanvis escolars amb Palais sur Vienne. 2011

L'any 1991, hi tornaren a participar i va ser durant aquest segon torneig que el Sr. Llorenç Torrent va parlar amb els representants de l'Ajuntament de Le Palais de la possibilitat d'agermanar les dues viles.

A principis de novembre del 1991, un grup de 12 santjoanins, representants de diverses entitats anaren a Le Palais per conèixer diversos aspectes del poble llemosí. I a principis de maig del 1992 van ser els palaisiens, també en petit grup, els qui vingueren a Sant Joan per conèixer una mica el nostre poble.

Després d'aquestes dues trobades va semblar que era possible l'agermanament entre les dues viles.

Els actes de l'agermanament

Els actes de l'agermanament es van celebrar de manera festiva, tant a Sant Joan com a Le Palais.

Els dies 11 i 12 d'octubre de 1992 es van realitzar els actes d'agermanament a Le Palais sur Vienne, durant els quals els dos alcaldes, el Sr. Gerard Costa i el Sr. Jean Claude Cruveilher, signaren el compromís d'agermanament. En aquests actes hi foren presents uns 70-80 santjoanins per celebrar aquesta gran festa i quasi tots van ser acollits en famílies.

Al 1993, els dies 10 i 11 d'abril, es van realitzar els actes d'agermanament a Sant Joan de les Abadesses, i coincidint amb el dia de Pasqua, l'11 d'abril, el dos mateixos alcaldes van signar una altra vegada el compromís d'agermanament. Uns 100 palaisiens participaren en els actes festius a Sant Joan i quasi tots, també, van ser acollits en famílies.

A partir de l'any 1994, s'han anat realitzant diverses activitats, que han fet possible que l'agermanament es mantingui viu.

El que més ha contribuït a la vida d'aquest agermanament han estat els intercanvis anuals entre les escoles de Le Palais i la de Sant Joan. Tots els anys parells, els alumnes de Le Palais han vingut a Sant Joan per compartir activitats i conviure amb alumnes santjoanins i tots els anys senars han estat els de Sant Joan els qui han anat a Le Palais. Per tant, des de l'any 1994 i fins al 2014 s'han realitzat 20 intercanvis escolars.

Celebració, a Sant Joan de les Abadesses i a Le Palais sur Vienne, dels aniversaris de l'agermanament.

lepalais5aniver

5è Aniversari
Celebració del cinquè aniversari durant els anys 1997 i 1998, essent alcaldes el Sr. Josep Bassaganya i Ms. Jean Claude Cruveilher. Uns 45 santjoanins anaren a Le Palais el mes d'octubre i uns 50 palaisiens vingueren a Sant Joan per Pasqua.




10è Aniversari
Celebració del desè aniversari, als anys 2002 i 2003, essent alcaldes el Sr. Carles Bassaganya i la Mme. Isabelle Moussant Briquet. Uns 30 santjoanins anaren a Le Palais per Tots Sants i uns 30 palaisiens vingueren a Sant Joan per Pasqua.

lepalais215è Aniversari
El quinzè, celebrat als anys 2007 i 2008, essent alcaldes el Sr. Ramon Roqué i la Mme. Isabelle Moussant Briquet. Uns 30 santjoanins anaren a Le Palais a l'octubre i uns 30 palaisiens vingueren a Sant Joan, a primers del mes de maig.




20è aniversari
Els dies 12, 13 i 14 d'octubre de 2012 es va celebrar a Le Palais els vint anys d'agermanament amb la participació d'uns vint santjoanins encapçalats per l'alcalde, el Sr. Ramon Roqué, essent alcaldessa de Palais, Mme. Isabelle Moussant Briquet.

lepalais-web-agermanamentFotografia dels participants a la plaça Sant Joan de les Abadesses de Le Palais sur Vienne.

Activitats remarcables

A finals d'abril de 1997, uns 45 músics de la filharmònica de Le Palais fan una estada de 3 dies a la nostra vila i actuen a Ripoll i a Sant Joan.

A primers de maig de 2009, uns 15 santjoanins encapçalats per l'alcalde, el Sr. Ramon Roqué, anaren a Le Palais per participar en les Jornades d'Agricultura i Bestiar, conjuntament, amb el poble alemany de Cadolzbourg i el de Le Palais, organitzador de les jornades, essent-ne el gran promotor el Sr. Richard Bardauloud.

L'any 2010, a principis d'abril, vénen a Sant Joan 12 palaisiens encapçalats per Mme. Isabelle Moussat Briquet per participar en l'acte d'atorgament del diploma i de la bandera europea al poble de Sant Joan de les Abadesses.

A més, al llarg de tots aquests anys s'han fet intercanvis de productes per vendre en els respectius Mercats de Nadal als anys 2008, 2009 i 2010. S'han fet activitats d'excursionisme en petit grup, al novembre de 2010 a Le Palais i a l'abril de 2011 a Sant Joan.

El 2011, els alumnes de l'Institut Escola de Sant Joan ballen el Ball de Bastons a l'escola Jean Giroudoux de la població francesa Le Palais sur Vienne amb motiu de la visita.  

Agermanament amb Le Palais sur Vienne. Ball de Bastons 2011

El 2012, del 9 al 16 de maig, uns 80 nens i nenes de Le Palais, acompanyats per uns 8 mestres i educadors, van compartir activitats amb l'alumnat de cicle superior de l'IE Sant Joan Abadesses. Alguns van fer estada amb famílies d'acollida i d'altres es van allotjar a l'Alberg rural Ruta del Ferro.

L'any 2013, del 27 al 31 de maig, uns 40 nens i nenes de l'IE Sant Joan comparteixen activitats amb l'alumnat de les escoles palaisienes a Le Palais i al setembre, concretament, els dies 22 i 23, un grup de palaisiens visiten Sant Joan per, entre d'altres activitats, participar a la Festa del Grito, fruit de l'agermanament de Sant Joan de les Abadesses amb el poble mexicà San Luís Potosí. 

El 2014, un nombrós grup d'alumnes de Le Palais tornen a Sant Joan i realitzen juntament amb els alumnes de l'Institut Escola diverses activitats. Destaquen les visites conjuntes a la Sagrada Família a Barcelona o el Museu Dalí a Figueres.

Totes aquestes activitats permeten compartir molt bones estones, intercanviar noves visions i fer més fort el lligam que ens uneix amb els amics de Le Palais sur Vienne. Aprofitem per agrair-ho a totes aquelles persones que en un moment o altre han col·laborat amb aquest agermanament.