Ogassa i Sant Joan de les Abadesses disposen, des de fa uns dies, d’una autorització de la Generalitat per poder practicar parapent aprofitant el desnivell de l’entorn, el clima, el vent i l’orientació de la vall. Les característiques i l’accés de la zona fan que sigui excel·lent per fer vols hike&fly, en el que els pilots guanyen l’alçada necessària per enlairar-se pujant a peu i carregant tots els elements a l’esquena. Si els esportistes surten des de Sant Joan de les Abadesses, el desnivell total pot arribar a ser de 1200 metres.
Durant les estacions de clima càlid es poden fer vols de distància gràcies a les condicions de la zona, tot i que a l’estiu, els corrents tèrmics poden ser potents i requerir un pilotatge més tècnic. Els vols a l’hivern són generalment de baixada i no sempre permeten aterrar a Sant Joan de les Abadesses.
Hi ha diversos punts d’enlairament, podent escollir segons les circumstàncies del dia. A alguns punts s’hi accedeix ràpidament des de la pista que surt d’Ogassa en direcció a Camprodon, i després agafant el trencant que duu al refugi Montserrat. Un altre punt se situa sota del Puig Estela, a prop de 2.000 metres d’altitud. La zona d’aterratge oficial és a prop de l’Alberg Rural Ruta del Ferro, a més d’altres punts d’aterratge d’emergència.
Aquest permís permetrà dotar d’un atractiu de turisme d’oci actiu més a Sant Joan de les Abadesses, Ogassa i el Ripollès, si bé cal recordar que es tracta d’un espai protegit que cal respectar i que els pilots són responsables de la seva seguretat i de valorar els seus coneixements i equips per decidir iniciar el vol. Tot i que la sol·licitud per volar l’ha feta un club privat, afecta a tots els aficionats. L’autorització té una vigència d’un any i es tenen en compte les diferents espècies animals i l’entorn a l’hora de fer la valoració.
Un pilot, a la zona d'aterratge prop de la via verda de la Ruta del Ferro i del Carbó. Foto: X. Pladellorens