TwitterFacebookYoutubeRSS

El procés de restauració de la locomotora elèctrica Estado 1006 està a punt de finalitzar, amb el seu retorn a Sant Joan de les Abadesses previst aviat. Aquesta locomotora, que havia prestat servei en la línia Barcelona-Sant Joan de les Abadesses, ha estat restaurada per recuperar-ne l'aspecte original i la funcionalitat dels seus elements essencials. Actualment, la locomotora ja està completament pintada i té muntats de nou components importants, com els pantògrafs; només queda pendent la restauració de l'interior de les cabines i alguns detalls menors.

Aquesta restauració forma part d'un ambiciós projecte de recuperació de la memòria ferroviària, que busca preservar i destacar el patrimoni ferroviari de la nostra vila. Un cop restaurada, la locomotora serà col·locada en un petit tram de via situat al parc de l'estació, on es convertirà en un element clau per a la dinamització del patrimoni ferroviari local. Aquesta iniciativa complementa altres projectes de recuperació que ja s'han dut a terme en l'entorn de l'estació i en el context de l'actual via verda.

Les locomotores del model Estado 1006 van prestar servei remolcant trens de viatgers fins al 1982, arribant fins a Sant Joan de les Abadesses després de la constitució de la Renfe. Quan els serveis de viatgers van ser assumits per noves màquines autopropulsades a partir dels anys 80, aquestes locomotores van ser adaptades per a fer treballs de neteja de la via durant l'hivern, equipant-les amb un escut llevaneu. Van prestar aquest servei fins al 1987, any en què van ser retirades, després de més de 50 anys en funcionament, convertint-se en les locomotores elèctriques amb major temps de servei a Espanya.

La màquina ha estat cedida a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses per part de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles sota el compromís de restaurar-la i exposar-la, i el procés de restauració s'ha dut a terme al Museu del Ferrocarril de Mora la Nova, amb un patrocini de 15.000 euros atorgat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya en la convocatòria de 2023. Aquesta contribució ha estat fonamental per avançar en el projecte i garantir-ne l'èxit.

Amb la culminació d'aquesta restauració, Sant Joan de les Abadesses reafirma el seu compromís amb la preservació del patrimoni històric i cultural, oferint a residents i visitants una oportunitat única per conèixer i valorar la nostra rica herència ferroviària.

202406 logos locomotora