L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses rep 280.650 euros per al Museu de Llaudet del PIREP

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha rebut una subvenció de 280.650 euros del Ministerio de Transportes, Mobilidad y Agenda Urbana per a la tercera fase de rehabilitació de la nau de la Colònia Llaudet que acollirà un centre d’interpretació d’aquest nucli industrial, un espai de cotreball per a emprenedors, sala de reunions i un aparcament exterior, entre d’altres. L’ajuda s’emmarca en el Programa de Impulso a la Rehabilitación de los Edificios Públicos (PIREP).

La subvenció permetrà acabar la tercera fase destinada a fer instal·lacions, tancaments i tots els elements relacionats amb l’eficiència energètica. Les dues primeres fases es van centrar en la consolidació, rehabilitació i reforç de l’estructura de l’edifici així, com la creació de l’aparcament, finalment, en una quarta fase es farà la museïtzació de l’espai. En total, la inversió de totes les actuacions i fases serà superior al milió d’euros, dels quals l’Ajuntament només n’haurà de posar un 10%.

Per poder tirar endavant el projecte, a més d’aquesta última ajuda del PIREP, l’Ajuntament ha rebut finançament de la Generalitat de Catalunya a través del programa PECT (Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial) gestionats a través de la Diputació de Girona, del mateix Incasòl, del Pla de sostenibilitat turística del Ripollès - PLANES gestionat pel Consell Comarcal del Ripollès i de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses. El PIREP i el PLANES formen part dels Fons NextGenerationEU de la Unió Europea i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El projecte serà una realitat durant el pròxim curs 2023-2024.

La família Llaudet aportarà màquines i documentació per al museu

Amb el Museu de Llaudet es vol identificar Sant Joan de les Abadesses amb un projecte museístic innovador, que vincula antigues infraestructures, noves tecnologies i realitat virtual. El centre d’interpretació de la indústria tèxtil combinarà eines, màquines i estructures i també audiovisuals, per entendre els processos que s’hi feien.

Just la setmana passada la família Llaudet va aportar un fons documental i de maquinari a l’Arxiu Històric Municipal que dona testimoni de l'activitat i la vida que hi havia a la fàbrica, creada a finals del segle XIX i que la família va comprar el 1924. El concepte de colònia industrial, molt propi de la revolució industrial a Catalunya, està associat a la força de l’aigua del riu Ter i també a la recerca d’una força obrera, sobretot femenina.

Imatge generada per ordinador de l'entrada del futur museu

Imatge generada per ordinador de l'entrada del futur museu

LOGOS LLAUDET