TwitterFacebookYoutubeRSS
Seguiment a les persones grans i distribució de mascaretes a la població
Seguiment a les persones grans i distribució de mascaretes a la població

Vist que la malaltia provocada per la Covid-19 afecta en major grau a les persones grans i amb patologies prèvies, una de les primeres accions que va dur a terme l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses la primera setmana d’aquesta situació excepcional de confinament va ser posar-se en contacte amb tota la gent major de seixanta-cinc anys i que viuen sols, els factors de risc dels quals un ajuntament pot tenir-ne coneixement. Es va poder actuar molt ràpidament perquè abans de la pandèmia ja hi havia un registre d’aquest col·lectiu gràcies al programa d’atenció a la gent gran que hi havia engegat, en el qual s’acompanyava unes hores al dia a qui ho havia sol·licitat. Amb la nova situació, es va trucar a tothom una altra vegada per saber com es trobaven i si tenien alguna necessitat.

Se’ls va informar dels telèfons de contacte de l’Ajuntament, de la Policia Local i del Consorci de Benestar Social del Ripollès per tal que tinguessin a mà un canal de comunicació en cas d’haver-ne de disposar. També se’ls demanava si hi havia algun familiar que pogués evitar que haguessin de sortir de casa, quin era el seu estat d’ànim i se’ls tranquil·litzava en cas que fos necessari. La gran majoria estava bé i no necessitava suport, però d’altres varen ser derivats per tal que es fes un seguiment a través del Consorci de Benestar Social del Ripollès, si bé aquest òrgan ja seguia els casos més complexes abans del virus. Tota aquesta informació es va compartir des del primer moment amb serveis socials per poder enfocar millor la feina dels professionals i treballar de forma conjunta.

Aquests darrers dies, en una segona ronda de contactes i s’actualitza la informació sobre qui s’està fent càrrec de les persones amb més vulnerabilitat, per tal d’oferir-los material de protecció perquè puguin fer aquesta atenció amb totes les mesures i procediments recomanats.

Mascaretes per a tota la població
Aquest divendres s’han començat a repartir mascaretes entre els veïns i veïnes que vagin a comprar als comerços locals. Es tracta d’uns elements de protecció de cotó que han confeccionat un grup de voluntàries de Sant Joan de les Abadesses amb les seves màquines de cosir, amb donacions de teles que han rebut. En un primer moment, aquest grup va confeccionar 900 mascaretes per a l’Hospital de Campdevànol, la Fundació Emma i el personal d’ambulàncies, amb la col·laboració de les clíniques dentals i veterinària que les esterilitzaven, però gràcies al volum que varen aconseguir fer-ne i a altres donacions d’empreses del poble i de la comarca, ara n’han fet per a tota la població. Aquestes les estan fent amb material que fins ara compraven les mateixes voluntàries, però que a partir d’ara subministrarà l’Ajuntament.

Aquest segon tipus de mascaretes que treballadors municipals repartiran són de cotó i no eviten el contagi de la persona que les porta, però sí que disminueix el risc de contagiar la resta i, per tant, utilitzar-les és una mesura de responsabilitat, tenint en compte que un dels principals problemes són les persones que estan passant la malaltia sense simptomatologia, i que poden transmetre-la a persones vulnerables. A la nota distribuïda amb el paquet s'explica que cal primer rentar-les amb aigua calenta per esterilitzar-les. Per a protegir-se un mateix, es pot afegir un filtre a la mascareta, com el que també es repartirà amb la bossa, que també contendrà les instruccions. De moment se’n repartiran 700, i a principis de la setmana vinent, 700 més. S’aniran distribuint a mesura que se’n vagin confeccionant.

202004 MASCARETES CORONAVIRUS

El paquet que s'ha distribuït amb una mascareta, un filtre i les instruccions.