TwitterFacebookYoutubeRSS

Sant Joan de les Abadesses tindrà una nova biblioteca més gran i funcional a partir del dissabte 11 de febrer, després que hagin acabat les obres de rehabilitació i adequació de l’edifici neorenaixentista de Duran i Reynals, que es van iniciar al setembre i han tingut un cost de 264.730 euros. L’obra s’ha finançat a través de diverses subvencions, del Departament de Cultura, de la Diputació de Girona, de l’Institut Català de l’Energia i mitjançant fons propis de l’Ajuntament.

L’actuació ha permès reparar els desperfectes ocasionats per filtracions, renovar la fusteria i els tancaments, reparar els paviments enfonsats i deteriorats, així com la creació d’obertures interiors per generar espais diàfans, juntament amb l’adquisició del mobiliari adequat.

Amb la nova ubicació, la biblioteca tindrà 325 m², i serà un primer pas per arribar els 520 m² que descriu el pla funcional que es va redactar el 2014 i que són els adients segons especifica el Mapa de Lectura Pública de la Generalitat de Catalunya per a municipis de més de 3.000 habitants. La superfície que falta per arribar a la xifra final s’aconseguiran gràcies a la segona planta i amb l’adequació de la resta de l’edifici que no han estat objecte d’adequació en aquesta fase. La nova biblioteca disposarà d’un porxo d’entrada, tres vestíbuls dues sales per a serveis interns, tres banys, tres zones de lectura i una per a revistes i un porxo posterior.

L’actual emplaçament de la Biblioteca Josep Picola, al carrer Pere Rovira, de 63 m², havia quedat petita tant pel nombre d’exemplars en préstec dels que disposa, com per a les activitats que avui en dia ofereixen les biblioteques.

NOVA BIBLIOTECA00012La nova biblioteca té un espai de lectura de revistes i premsa

Recuperació d’un edifici singular

A més de guanyar un equipament, la nova ubicació permetrà assegurar el patrimoni de la vila, donant ús a un edifici d’estil neorenaixentista de l’arquitecte Duran i Reynals, que va ser construït entre el 1930 i el 1935 sota el mecenatge de Jaume Espona. Des dels seus inicis va acollir infants en la seva primera etapa educativa i, recentment, l’alumnat de Secundària de l’Institut Escola Mestre Andreu, abans de la construcció del nou edifici a la Coromina del Bac.

Infants i joves ajudaran a fer el trasllat

El trasllat del fons de la biblioteca, aprofitant la proximitat entre la ubicació actual i la nova, es farà en diferents períodes des del dimecres 1 i fins al dissabte 4 de febrer gràcies a una cadena humana que farà l’alumnat de l’IE Mestre Andreu, els membres del club de lectura i tots els santjoanins i santjoanines que vulguin formar-ne part.

Amb motiu de la inauguració, des de la Biblioteca s'editarà una petita col·lecció de quatre punts de llibre diferents que els usuaris podran recollir o bé el dia de la inauguració o bé amb els seus préstecs un cop represa l'activitat. A més a més, durant el mes de febrer els nous usuaris podran fer-se el carnet de manera gratuïta.

Dissabte 11 de febrer de 2023
12 h
Inauguració de la nova Biblioteca Josep Picola
De 16 a 18 h
Portes obertes

 

NOVA BIBLIOTECA00009Un dels espais dedicat als infants de la nova biblioteca

202312 LOGOS mobles biblio