L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, amb el suport de la Diputació de Girona, ha engegat un procés participatiu per recollir opinions i visions de cara a treballar en un projecte per determinar quin ha de ser el futur de la zona de l’Horta. L’objectiu final és el d’establir unes directrius per tal de millorar aquest entorn tan característic de la vila, ja sigui tant en l’aspecte visual, funcional i social.
El febrer del 2019, el Centre d’Educació Ambiental Alt Ter va organitzar una sèrie de reunions amb propietaris i hortolans per recollir informació que ha permès treballar i estudiar tot allò que té relació amb l’Horta i presentar un conjunt de propostes. En aquesta part final del projecte s’està tornant a reunir propietaris i hortolans per saber de primera mà l’opinió sobre les actuacions que es valoren fer a curt i mitjà termini, en una fase conduïda pel biòleg santjoaní Xavier López d’EduCA Viladrau.
Per tal de respectar les mesures de seguretat establertes, s’han dividit hortolans i propietaris segons les diferents zones d’horts i en diverses reunions. Aquells que participin en el procés, hauran assistit a tres sessions diferents, on s’haurà aprofundit i hauran donat la seva opinió en diferents aspectes com el rec, les espècies cultivades, la forma de separació entre parcel·les, quins materials estan permesos, la possibilitat de la compra conjunta d’elements… Aquest procés permetrà prioritzar, ajustar o modificar les accions que es duran a terme pròximament.
Una de les sessions que s'estan fent amb hortolans i propietaris
També es demana la participació de tot el poble
Paral·lelament, l’Ajuntament també ha dissenyat un qüestionari més senzill obert a tota la població en general (premeu aquí per a contestar-lo). És en format digital i en línia, però també s’habilitarà una parada els dies de mercat per tothom que vulgui fer-ho en paper. Les respostes són privades i no es faran públiques però s’utilitzaran en l’estudi i les conclusions del projecte.
L’Horta de Sant Joan de les Abadesses està formada per la zona compresa entre el Pont Vell, la font de la Puda i les superfícies al voltant del canal que circula entre l’Arçamala i la Central. Quan parlem de l’Horta, no només ho fem dels horts, sinó dels camins i els espais que tenen a prop.
En els darrers anys, aquest punt ha guanyat interès gràcies a la connectivitat entre el Pla del Roser i la Vila Vella a través d’un camí de ronda, que dóna continuïtat a la Ruta del Ferro del Carbó. Arribats al Ter, el camí té un ramal que voreja el riu fins al pont Vell i un altre que el travessa i rodeja la Vila Vella fins al Molí Petit. Malauradament, els temporals Leslie i Glòria varen malmetre alguns dels elements i la passarel·la que permetia salvar el riu, i també varen aturar el projecte de replanteig de l’Horta fins que s’ha tornat a impulsar en les darreres setmanes.
Una de les parcel·les de l'Horta