TwitterFacebookYoutubeRSS

El pròxim 3 d’agost de 2024 a les 22 h, el claustre del monestir de Sant Joan de les Abadesses serà l’escenari del concert del Thaleia Ensemble, una actuació destacada del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). Aquest grup de cambra, format per Laura Martínez Boj (soprano), Marta Ramírez García-Mina i Regina Yugovich (violins), Ángela Lobato (violoncel) i Belisana Ruiz (tiorba), presenta “Donne del Seicento”, un programa dedicat a les compositores italianes del segle XVII.

Un viatge musical pel barroc italià

Thaleia Ensemble ens presenta un repertori amb la música de nou compositores que van desenvolupar la seva activitat artística a la Itàlia del segle XVII, algunes en l’àmbit religiós i les altres fent-se un lloc en el si de la societat. Claudia Sessa i Chiara Margarita a Milà, Bianca Maria Meda a Pavia, i Isabella Leonarda i Maria Xaviera Peruchona a Novara, van viure i van compondre les seves obres en convents i demostren un coneixement profund dels corrents estètics en voga a la seva època.

La música profana ens arriba de la mà de les altres quatre compositores que conformen el programa. Barbara Strozzi és l’autora més coneguda del barroc, una cantant extraordinària i una figura clau per entendre la Venècia musical del Seicento. Antonia Padoani Bembo, també veneciana, va tenir una vida conjugal complicada i va haver de marxar a França, on va intentar rebre el favor de la cort de Lluís XIV a Versalles. Lucia Quinciani va ser la primera dona a publicar repertori monòdic i de Marieta Morosina Priuli només en coneixem dues obres instrumentals centrades en la dansa, que malauradament no es conserven completes. Les composicions escollides, amb harmonies extraordinàriament expressives i amb una gran entesa de les possibilitats de la veu, ens descobreixen el talent que totes elles tenien.

La trajectòria del Thaleia Ensemble

Thaleia Ensemble és conegut per la seva dedicació a la interpretació de música antiga amb instruments històrics, combinant rigor acadèmic i sensibilitat artística. El seu treball se centra en la recuperació i difusió de repertoris poc coneguts, amb una atenció especial a les compositores oblidades de la història de la música. 

cartell