TwitterFacebookYoutubeRSS

cartell ÀLEX NOGUÉ agenda

[...] És fàcil sentir el silenci de les coses dibuixant.El silenci que tenen les coses mentre són observades. El dibuix té un innegable punt d'humilitat, no pot dissimular la seva pobresa, ni la seva nuesa. No existeix cap altre mitjà tan senzill, un tros de paper i un llapis són suficients per establir un vincle de reciprocitat entre l'interior i l'exterior.

[...] Les operacions mentals són d'un ordre molt simple: la relació, la similitud, la comparança, la tipologia. I més simples encara: les mides, les proporcions, la posició, les distàncies, les proximitats, la llum, sobretot, la llum. Operar amb tot això és admetre aquest cos a cos que s'estableix entre el que dibuixa i el que és dibuixat, o entre el dibuix i el que el mira. Operar amb tot això requereix tenir consciència de la pròpia posició. Una posició que és mental, ideològica i emotiva."És hivern. Sóc davant d'un arbre, fa fred, tot és adormit i quiet. Dibuixo l'arbre. Unes setmanes més tard: és hivern encara. S'ha escalfat una mica l'ambient i el dia ha guanyat uns minuts de llum, tot és adormit i quiet, però la saba ja és activa dintre de l'arbre. Dibuixo l'arbre".

[...] És el plaer de la transformació física de les coses, és la tensió de la recerca en allò palpable, és el plaer vital a prop del desig. És el plaer de construir alguna cosa amb les mans, de manipular, de transformar els materials -o els dígits, tant se val-, per obtenir un objecte nou. Reconèixer aquest plaer és un acte de resistència política, és, com el mateix art, una afirmació de la vida.

[...] En art, res es pot produir fora del seu context, especialment del'immediat, però també del referencial, de l'històric, del cultural, del social. Cap home és una illa. Aleshores, a partir de la simplicitat inicial d'una obra qualsevol, fins i tot un insignificant dibuix, sense cap o amb ben poca modificació, tan sols per la nova direcció que ha decidit prendre, pot començar a fer preguntes i vincular referències, com aquest xiprer que ara jeu indiferent al desencaixament dels marcs que l'enquadren i "[...]dorm.//ara dorm.//dorm."

Àlex Nogué, 42º Nord / 2º Est, A: Dibuixar un arbre.
Barcelona: Comanegra, 2003, p.122-125

Fotografies de la inauguració:

Alex-Nogue-1

Alex-Nogue-2

Alex-Nogue-3

Alex-Nogue-4