TwitterFacebookYoutubeRSS

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i Adif han completat el procés d'expropiació de l'antic Edifici de Viatgers de l'estació de tren de Toralles, i dels terrenys adjacents de l'antic recinte ferroviari (13.344 m2), que es va iniciar ara fa prop de cinc anys, quan es va aprovar pel Ple de l'Ajuntament,  el Pla Especial, consensuat amb Adif, en el qual els immobles es van qualificar d'equipament. Els immobles, que eran propietat d'Adif, tenien un règim de lloguer entre els anys 2005 i 2025. El consistori, en base a aquest Planejament, va adquirir la titularitat dels immobles.


Els  immobles estan situats a la Via Verda de la Ruta del Ferro i del Carbó, objecte de conveni amb Adif, i la seva finalitat és la de potenciar aquesta Via Verda, amb un nou equipament històric-cultural, que permetrà donar a conèixer l'important patrimoni miner i el passat ferroviari de Sant Joan de les Abadesses i Ogassa. L'estació de Toralles està situada al punt on comença la pujada en direcció a Ogassa de la Via Verda, i tenia la funció de carregador del carbó procedent del ferrocarril miner d'aquesta població. Va deixar de funcionar l'any 1967, després del tancament definitiu de les mines de Surroca. Aquest fet i la forta implementació de l'automòbil varen fer que el tren s'utilitzés molt poc a partir de llavors i que es deterioressin les instal·lacions ferroviàries. L'any 1980 es va substituir el servei de transport en tren per un servei d'autocars.


L'any 1994, els ajuntaments de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses van formalitzar un acord amb Adif, per a la cessió per expropiació de l'antic traçat del tren entre Ripoll i Toralles, el que va permetre materialitzar els quinze quilòmetres actuals de la Via Verda de Ripoll a Ogassa. Aquell mateix any, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va adquirir els terrenys de l'antiga Estació de Sant Joan de les Abadesses, actual Parc de l'Estació, desenvolupant urbanísticament aquest sector amb la construcció d'habitatges de protecció oficial, amb el mateix Parc, i amb la instal·lació de serveis, com un restaurant en règim de concessió administrativa. Posteriorment, l'any 2006, també es va obrir l'alberg municipal a l'antic magatzem de l'estació, inclòs a l'esmentada expropiació.

Gràcies a aquesta estreta col·laboració entre Adif  i els ajuntaments implicats, s'ha  materialitzat, finalment, l'adquisició de l'antiga estació de Toralles, que permetrà, en un futur, complementar l'oferta turística, cultural i de serveis del poble i de la Vía Verda, com un dels seus principals atractius. La signatura d'aquests acords s'emmarca en la política de Responsabilitat Corporativa d'Adif, que té entre els seus eixos d'actuació la millora de l'impacte social i econòmic reforçant el seu compromís amb la comunitat, contribuint al benestar social dels ciutadans.

IMG-20170428-WA0000