TwitterFacebookYoutubeRSS

banner arnau2013

La transmissió de la llegenda, l'eix central del 18è Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau

La llegenda del Comte Arnau es va transmetre de generació en generació de forma oral, a través de la cançó que Milà i Fontanals va recollir per escrit l'any 1835, quan encara era viva en la memòria de la gent. I no solament a Sant Joan de les Abadesses o al Ripollès, sinó d'una banda a l'altra del Pirineu, i travessant el mar fins a Mallorca. La paraula, moltes vegades acompanyada de música, es transmetia i viatjava: trobadors, joglars i la mateixa gent del poble l'escampaven arreu.

La 18a edició del Cicle de Representacions del Comte Arnau gira entorn d'aquesta idea: la transmissió de la paraula. Com sempre, obrirem el cicle amb reflexió: una conferència a càrrec de la musicòloga Maricarmen Gómez Muntané, que ens parlarà sobre els únics textos trobadorescos escrits que es conserven a Catalunya i que provenen de Sant Joan.


TOT EL CICLE A UN CLIC

Presentació del cicle a càrrec de Maricarmen Gómez Muntané

Amors e cançó, de la Capella de Ministrers

Sotarrel: un cant a la terra. Idea i creació de Joan Carles Martínez

Fill de la terra, amb l'Esbart Sant Martí de Barcelona "Ballet Folklòric dels Països Catalans"

Sopar - espectacle Alimentem el Mite

Mercat del Comte Arnau

Caminada nocturna Cercant les petjades del comte Arnau

 
PRESENTACIÓ DEL CICLE

 6 de juliol de 2013, a les 19 h, al Palau de l'Abadia
"L'aventura d'un joglar a Sant Joan de les Abadesses, a mitjans del segle XIII", conferència de la musicòloga Maricarmen Gómez Muntané

maricarmenFa molts i molts anys un dia de primavera va arribar a Sant Joan un joglar, no se sap ben bé si occità o italià, que anava en peregrinació a Compostela. Estava força cansat, tenia fam però diners no en tenia. Aleshores es va a posar a cantar en un raconet de la plaça unes cançonetes que ningú no havia sentit mai: eren fresques, atrevides, unes feien riure i les altres incitaven al ball. Queda't uns dies! li deia la gent del poble i el joglar, que el que volia era menjar, s'hi va quedar...

De les seves cançons encara en queden quatre, copiades en un trosset de paper que algú li va donar. Un petit llegat que amb el temps ha esdevingut un objecte singular: és l'única música trobadoresca que es conserva a tot l'Estat. Aquesta conferència ens ajudarà a saber més de les cançons trobadoresques trobades al Monestir de Sant Joan de les Abadesses que en el Cicle d'enguany interpretarà la Capella de Ministrers de València.


ESPECTACLES

 13 de juliol de 2013, a les 22 h, al Monestir
Amors e cançó: El cançoner de Sant Joan de les Abadesses i trobadors de la Corona d'Aragó, de la Capella de Ministrers

ministrersL'arxiver santjoaní mn. Josep Masdeu va trobar per casualitat, a l'Arxiu del Monestir, un pergamí on hi havia copiades diverses cançons del segle XIII. Aquest petit cançoner de Sant Joan de les Abadesses formarà part del concert ofert per un dels millors conjunts mundials de música antiga: la Capella de Ministrers de València. Sota la direcció de Carles Magraner, fa més de vint-i-cinc anys que realitza gires i concerts i participa en prestigiosos festivals d'arreu del món. La seva discografia abasta més de quaranta discos, que reflecteixen la seva tasca de recuperació i divulgació de la música antiga.

Els trobadors van ser poetes i músics, i la seva activitat poètica i musical es va desenvolupar principalment entre les corts europees occidentals, especialment en la França dels segles XII i XIII així com en l'antiga Corona d'Aragó. Amb els trobadors, la música i la poesia es van combinar al servei de l'ideal de l'amor cortesà sent l'amor i el desamor el tema principal en la poesia trobadoresca, i la necessitat d'expressar-lo musicalment duu a l'establiment de diversos gèneres (cansó, pastorel·les, albades...).

Capella de Ministrers ens proposa un suggeridor viatge a l'època medieval de la mà de trobadors com Berenguer de Palou o Ponç d'Ortafà i d'obres de la mateixa època de Sant Joan de les Abadesses.


  20 de juliol de 2013 a les 22 h, a l'Era d'en Serralta
Sotarrel: un cant a la terra 
Idea i creació de Joan Carles Martínez

Estrena de l'espectacle Sotarrel, que combina les disciplines artístiques de música, dansa, poesia i imatge, cercant el llenguatge de tradició i modernitat. És un cant a la terra, a les muntanyes, a les persones que han fet el caràcter dels indrets, retrobant un espai en el temps present en la memòria. S'inspira en les muntanyes, paisatge i persones de Feitús (Vall de Camprodon). Les estacions, l'espai natural... Recita passat i present... sona la música i balla la dansa.

En acabar l'espectacle, el públic podrà conversar amb els artistes.


 27 de juliol de 2013, a les 22 h, al Claustre del Monestir
Fill de la terra, amb l'Esbart Sant Martí de Barcelona 
"Ballet Folklòric dels Països Catalans"

Reestrena de l'espectacle creat expressament per l'Esbart Sant Martí de Barcelona per al Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau l'any 2002.
El grup Tralla, per encàrrec de l'Esbart Sant Martí de Barcelona, va fer la versió musical de la llegenda, amb unes melodies d'en Xavi Murcia de molta qualitat. Fill de la Terra és una coreografia de David Martínez i Coral, que és director i coreògraf de l'Esbart Sant Martí. En aquesta ha volgut plasmar en vuit escenes la llegenda del comte Arnau i, amb la seva imaginació, ha condemnat el comte no a vagar per tota la eternitat, sinó a ballar pels segles dels segles...

fill terra


 ACTIVITATS POPULARS

2, 9, 16 i 23 d'agost, a les 21.30 h, a l'Era d'en Serralta
Sopar - espectacle Alimentem el Mite

Males collites, lluites de poder, fam i sobretot escassetat de diners dels habitants de Sant Joan de les Abadesses han fet que aquest any en Serralta no hagi fet prou caixa per pagar el delme a l'Abat. Us convoquem a les portes de la taverna cada divendres d'agost per evitar que l'Abat, com a Senyor de les seves terres, apliqui la justícia per impagament del deute. En Serralta ens necessita, no li donem l'esquena! TOTS SOM EN SERRALTA! Ah, i potser a canvi ens convida a sopar...
ALIMENTEM ARTICLE

Venda de tiquets al Palau de l'Abadia – Oficina de Turisme. Preu: 20 € / Venda anticipada: 18 €


 27 i 28 de juliol, a partir de les 10 h, a la Vila Vella
Mercat del Comte Arnau

Sant Joan de les Abadesses reviu els temps feudals del comte Arnau a través del Mercat Medieval. Els carrers de la Vila Vella s'omplen de firaires i artesans, de música i espectacles, d'olors i sabors que permeten endinsar-nos en el passat medieval.


 17 d'agost, a les 21 h. Sortida de l'absis del Monestir
Caminada nocturna Cercant les petjades del comte Arnau

Descobreix els camins que recorria el comte Arnau pels voltants de Sant Joan amb aquesta passejada nocturna. A la meitat del recorregut hi haurà ressopó per a tots els participants. Per participar en aquesta activitat és obligatori l'ús de calçat adequat i un lot o frontal.

cercant les petjades del comte arnau 2008 20100901 1732599738