TwitterFacebookYoutubeRSS

baner cicle

Des de bell principi, i d’això ja fa 17 anys, el Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau ha tingut entre els seus objectius principals el de fomentar la creació contemporània entorn del mite. Sant Joan de les Abadesses ha cregut que una de les aportacions que pot fer a la cultura catalana és ajudar a mantenir viu aquest mite, tan fèrtil fins ara.

Jacint Verdaguer va ser un dels primers creadors que, en la Renaixença,  es va fixar en el comte Arnau. La cançó popular feia pocs anys que havia estat recuperada per Milà i Fontanals, i ell s’hi va inspirar. Al cap de més d’un segle de ser escrit, el poema Lo Comte Arnau, Verdaguer també ha estat font d’inspiració, en aquest cas per a Roger Mas, que l’ha musicat i que l’estrenarà en la primera actuació del cicle d’enguany. El poeta de Folgueroles ja era prou conegut per al cantautor de Solsona, que en el disc Cançons tel·lúriques havia convertit en cançons els magnífics poemes del llibre Al cel, alguns dels quals també interpretarà en el concert.

La Flama de Farners, sota la direcció de Jordi Molina, ens oferirà l'estrena de l'espectacle Terra de Monestirs, que recull sardanes i obres per a cobla inspirades en monestirs catalans combinades amb textos literaris que hi fan referència. Una de les peces interpretades serà el poema simfònic Ingilberga, del compositor Paco Viciana.. La peça pren el nom d’una de les Abadesses de Sant Joan, i ha estat poc interpretada des de la seva primera audició. Es tracta, per tant, d’una autèntica reestrena, que tornarà a posar en circulació una obra que no mereix quedar en l’oblit.

El cicle es tancarà amb la presència de l’Esbart Sant Martí de Barcelona, conegut ja dels espectadors del nostre cicle, per al que va crear l’espectacle Fill de la terra, Comte Arnau. Enguany torna per portar-nos la seva última creació, l’espectacle Pyrene, una fusió entre el teatre, la mitologia popular i la dansa, que parteix de la tradició i la presenta amb un llenguatge de dansa plenament contemporani.

Espectacles del cicle: 

Presentació i conferència "El comte Arnau de Joan Maragall: la prehistòria", a càrrec de Sam Abrams

Concert de Roger Mas: A la casa d'enlloc i Cançons tel·lúriques

Terra de Monestirs, amb la cobla Flama de Farners

Pyrene, amb l'Esbart Sant Martí de Barcelona "Ballet folklòric dels Països Catalans"


Conferència de Sam Abrams:
"El comte Arnau de Joan Maragall: la prehistòria"

samabrams

7 de juliol de 2012, 19 h Palau de l’Abadia
Si bé el Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau sempre ha tingut entre un dels seus objectius el de fomentar la creació contemporània entorn del mite, en aquesta conferència de presentació del cicle en descobrirem els orígens. El crític literari Sam Abrams desgranarà tots els condicionants i referents personals, literaris, musicals, culturals i filosòfics que van empènyer el poeta a escriure el poema El comte Arnau, la seva obra mestra, juntament amb la tragèdia en vers, Nausica.


Sam Abrams, expert en literatura catalana contemporània
Sam Abrams (Beckley, West Virginia, 1952) és un poeta, traductor i assagista, a més de ser un dels crítics i teòrics més importants de la literatura catalana de tots els temps. Com a poeta ha publicat, entre d'altres, Calculations... (1997), Oda a un ase i altres poemes, (1999), T'estimo. Més de cent poemes d'amor i desig (2002) i La mirada estrangera (2005). També és autor de Tenebra blanca (2001), la primera antologia de poemes en prosa de la literatura catalana contemporània. Ha traduït una vintena de volums de poesia catalana moderna a l'anglès, així com Poemas de Thomas Hardy (2001), juntament amb Joan Margarit; Jo no sóc ningú. Qui ets tu? (2002), una antologia de poemes d'Emily Dickinson, traduïts en homenatge a Marià Manent; i Vers projectiu (2006), el llegendari assaig sobre teoria poètica de Charles Olson. També ha treballat com a curador de diverses edicions: Poesia anglesa i nord-americana (1994) i El llarg dinar de Nadal (2000) de Thorton Wilder, entre d'altres.

Al llibre Llegir Maragall, ara, (Proa, 2010) Abrams demostra ser un especialista sobre el poeta. Ofereix, amb passió i rigor, una visió completament nova de l'obra poètica de Maragall i reivindicar-ne el mestratge artístic, la intel·ligència, la humanitat i la plena modernitat i vigència.

Roger Mas estrenarà una cançó basada en el poema
Lo comte Arnau de Jacint Verdaguer

Roger Mas

14 de juliol de 2012, 22 h Era d’en Serralta
El cantautor solsoní Roger Mas ha preparat un concert especial i únic en motiu del Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau. Interpretarà cançons del seu disc A la casa d’enlloc (2010) i algunes peces de les Cançons tel·lúriques (2008), un dels treballs de la música catalana dels últims anys que ha col·leccionat més reconeixements i que inclou cançons pròpies, tradicionals i poemes musicats d'Al cel, poemari pòstum de Jacint Verdaguer. A Sant Joan s’hi podrà viure aquest esperit musical en sintonia amb la tradició catalana que tindrà com a colofó l’estrena de la cançó El comte Arnau, musicant el poema de Jacint Verdaguer.

Precisament Verdaguer va ser un dels primers creadors que es va fixar en el comte Arnau durant la Renaixença, quan la cançó popular feia pocs anys que havia estat recuperada per Milà i Fontanals. Així doncs, al cap de més d’un segle de ser escrit Lo Comte Arnau inspirat per la cançó, el poema també ha estat font d’inspiració, en aquest cas per a  Roger Mas.

La cobla Flama de Farners estrenarà l'espectacle Terra de Monestirs 


Terra de Monestirs - La Flama de Farners21 de juliol de 2012, 22 h Claustre del Monestir
El claustre del monestir de Sant Joan de les Abadesses serà el millor escenari per escoltar, per primera vegada, Terra de Monestirs, una combinació de textos literaris, sardanes i obres per a cobla dedicades al patrimoni eclesiàstic català: Sant Martí del Canigó, Sant Pere de Roda, A Montserrat... A més, la Cobla Flama de Farners, sota la direcció de Jordi Molina, també presentarà l'obra Ingilberga de Paco Viciana, dedicada a l'abadessa de Sant Joan, i l'obra per a viola de roda i cobla L'Atalantede Marc Egea, que comptarà amb la interpretació del mateix compositor.


L'Esbart Sant Martí escenifica la creació dels Pirineus barrejant narració, mitologia i dansa

pyrene4 d’agost de 2012, 22 h Claustre del Monestir
El tercer espectacle del Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau d'enguany arriba de la mà de l'Esbart Sant Martí de Barcelona "Ballet Folklòric dels Països Catalans" que ja van actuar al cicle amb un altre espectacle Fill de la terra, Comte Arnau. Aquest any podrem gaudir de Pyrene, una fusió entre mitologia popular i dansa, que parteix de la tradició i la presenta amb un llenguatge de dansa plenament contemporani


L'espectacle consta de dues parts. En la primera es fa un repàs a un seguit de danses tradicionals i de creació dels tres darrers espectacles de l'esbart, i en la segona oferiran una narració mitològica sobre la creació dels Pirineus amb dos contes de Mn. Cinto Verdaguer i un altre d'un autor contemporani (Joan Esculies – Premi Mercè Rodoreda 2005). Per finalitzar l'espectacle faran una reflexió de la nostra manera de ser i de ballar a partir d'una composició musical del mestre Joan Lluís Moraleda.

Venda d’entrades al Palau de l’Abadia, tel. 972720599
Preu per a espectacle, 12 € (abonament per als tres espectacles del cicle, 30 €)

 


 Activitats complementàries


Mercat del Comte Arnau
28 i 29 de juliol, a partir de les 10 h a la Vila Vella

mercat11Sant Joan de les Abadesses tornarà a l'època medieval. Un any més, el mercat medieval del Comte Arnau omplirà els carrers de la Vila Vella amb parades de productes artesans i agroalimentaris. Formatges, embotits, vins i infusions, pa i coques elaborades en forn de llenya. Tots productes de gran qualitat elaborats artesanalment.
Diverses activitats i espectacles d'època vestiran la celebració del mercat, dissabte l'animació musical anirà a càrrec d'Els Trempats de Gatzara, una formació dedicada a la música tradicional i medieval i, per als més petits, a les sis de la tarda, hi haurà l'espectacle de titelles medievals Ai, la Farina! a càrrec de la companyia Pengim Penjam. El diumenge, la música anirà a càrrec d'Els Parents d'en Bufa, una mitja cobla que farà cercavila, tocs i un petit concert.

A més de visitar el mercat medieval i la Vila, també es podran fer passejades amb poni i tir amb arc a l'Era d'en Serralta, entre d'altres.

Per segon any consecutiu l'Associació de Veïns de la Vila Vella instal·larà la seva taverna medieval a la plaça Comamala des del matí del dissabte i fins al diumenge després de dinar. Durant aquest temps es podran degustar tastets, se serviran menús medievals per dinar o per sopar i dissabte a la tarda (20h) tothom qui ho desitgi es podrà transformar en un autèntic gladiador i participar en un torneig, o competir en un concurs de torcebraços (pulsos). Dissabte a la nit, la festa s'acabarà amb l'actuació d'un grup de música tradicional.

Totes les activitats es faran a la plaça Major i els carrers adjacents. El mercat s'obrirà al públic a partir de les 10h del matí tant dissabte com diumenge.

 


 Alimentem el Mite

3, 10, 17 i 24 d'agost, 21.30 h a l'Era d'en Serralta

Un Alimentem el Mite diferent cada divendres d'agost...

alimentem-miteTornen els sopars medievals Alimentem el Mite a Sant Joan de les Abadesses. Aquest any hi ha diverses novetats d'aquesta cita que amb la d'aquest estiu arriba a la cinquena edició. En primer lloc, els sopars passen a fer-se els divendres d'agost en comptes dels dijous. Una de les altres novetats és que s'ha simplificat l'espectacle fins a la seva essència i enguany no hi haurà cap recorregut previ sinó que Alimentem el Mite començarà directament a l'Era d'en Serralta. 

Cada divendres d'agost comptarem, doncs, amb un sopar-espectacle que inclourà una activitat complementària diferent cada nit. El primer dia hi haurà una demostració de cant improvitzat amb Carolino i Amadeu Rosell, el segon inclourà un taller de cuina medieval, el tercer un tast de vins medievals i per últim, el darrer dia, un concert amb els Amants de Lulú.

Reserva i venda de tiquets a l'Oficina de Turisme - Palau de l'Abadia - PLACES LIMITADES
Preu: 18 €. El dia 24 d'agost el preu serà de 20 € per persona.

Per a més informació: www.alimentemelmite.cat

 


Cercant les petjades del comte Arnau  - Caminda nocturna - 

18 d'agost, a les 21h. Sortida de l'absis del Monestir.

Sortida nocturna per camins de muntanya pels voltants de Sant Joan. A la meitat del recorregut hi haurà un ressopó per a tots els participants. Per participar en aquesta activitat és obligatori l'ús de calçat adequat i un lot o frontal.


Podeu gaudir també del Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau i les visites guiades per Terra de Comtes i Abats

Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau

El Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses, del s. XIV, acull el Centre d'Interpretació del Mite del comte Arnau. A través del centre es pot conèixer aquest símbol mític de Catalunya. El Centre vol donar les claus per a entendre l'origen i l'evolució de la figura del comte Arnau des d'una perspectiva que abasta el folklore, la història, la música i la literatura.
A través d'audiovisuals, interactius, escenografies, plafons retroil·luminats... es dóna a conèixer la cançó, la llegenda i com el comte Arnau ha esdevingut un Mite que perdura en el temps.

"El comte Arnau continua cavalcant amb força"

 
Visites guiades per les Terres del Comte Arnau

A partir del 21 de juliol i fins el 31 d'agost. Sortida del Palau de l'Abadia.
Segueix les petjades del Comte Arnau tot recorrent els indrets que han forjat el Mite.

- Monestir de Sant Joan de les Abadesses
De dimarts a diumenge. 2/4 de 12 del matí. Adults 5€. Nens de 8 a 13 anys 1,5€

Monestir de Sant Joan de les Abadesses i Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau
De dimarts a diumenge. 2/4 de 12 del matí. Adults 8€. Nens de 8 a 13 anys 3€

- De l'Abadessa al Comte Arnau "de la història a la llegenda".
De dimarts a dissabte, a les 17h. Adults 8€. Nens de 8 a 13 anys 3€

* Les tarifes inclouen l'entrada al Monestir i al Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau.

Visites guiades amb descompte pels clients dels següents establiments col·laboradors, consulteu-nos!

Allotjaments:  El Janpere - El Reixac - La Batllia - El Muig – Serradal  & Guanter -  Apartaments Les Oficines - Pensió  Janpere i Alberg rural La Ruta del Ferro. Restaurants:  La Teuleria – La Ruta del Ferro – Mas les Feixes.