TwitterFacebookYoutubeRSS

"Ho vàrem decidir nosaltres". És una de les frases que hem repetit més durant aquests dies, quan ens demanaven com és que el nostre estudi mòbil era fora del recinte. És una decisió que vàrem prendre de forma unànime l'equip de l'emissora que treballem durant el festival quan ens vàrem assabentar de la importància que Txarango volia donar a l'Espai Consciència; i l'aposta -com la del grup- ha estat d'allò més encertada. Per a nosaltres és una continuació de la voluntat que hem tingut a l'emissora de tractar aquests temes durant l'any. Ha estat un regal, vaja, i no ens ha costat gens renunciar a la visibilitat d'estar al costat dels escenaris principals.

Txarango ha demostrat, un cop més, que la gent no ve a Sant Joan de les Abadesses només per la música, i que una altra forma d'oferir cultura és possible. "Ens pensàvem que l'espai transformat seria el públic i al final ho hem estat nosaltres perquè hem après què pot ser un festival", explicava l'Alguer Miquel amb la veu trencada l'últim dia de festival. Nosaltres ho hem viscut de ben a prop, des de l'estand que hem tingut com una entitat més, al costat de la carpa de l'Espai Consciència.

Des d'allà hem pogut retransmetre en streaming i en directe les xerrades que s'han fet, així com entrevistes a entitats i associacions que hi eren presents. Darrere dels nostres micròfons hi havia menys gent que a la carpa principal, però les reflexions que s'hi varen escoltar eren igual de profundes i interessants que la resta, i es poden recuperar en qualsevol moment a través dels documents d'àudio i vídeo que han quedat penjats a les xarxes.

201706 LA VEU CLOWNIA 1
La Veu, donant veu a les entitats de l'Espai Consciència

La nostra feina, només a Facebook, plataforma principal que hem utilitzat per emetre els continguts, ha arribat a més de 32.000 persones, i els vídeos han estat vistos més de 15.000 vegades. En aquest punt, és just i necessari destacar la feina que ha fet Goufone per dotar d'una connexió impecable per emetre en alta definició (Full HD) des d'un lloc on habitualment no hi ha internet. Ells han aconseguit que ens n'oblidéssim d'un dels maldecaps més grans que teníem altres anys i que ens poguéssim centrar en altres aspectes. Aquest any, la qualitat d'imatge no ens la limitava la connexió, sinó els nostres aparells i càmeres que, com a emissora de ràdio, són suficients per al nostre dia a dia, però que podrien ser molt millors per cobrir un esdeveniment com aquest que sobrepassa la nostra tasca habitual.

goufone lohgotip-01

La nostra rutina començava de dia, a la plaça Major, on vàrem emetre els concerts que s'hi feien, i que combinàvem amb entrevistes als seus protagonistes. Un cop més, hem pogut aprofitar l'estructura de la sala de plens per no haver de muntar i desmuntar un altre estudi mòbil. Quan s'acabaven els concerts havíem de córrer per desmuntar les càmeres i pujar a l'Espai Consciència perquè, en menys de mitja hora, havíem de muntar l'estudi mòbil i començar a emetre des d'allà. Ser a la plaça és necessari per explicar moments com el concert de Di-Versiones, que són únics per al poble i per al públic, i és un dels elements que fa del Clownia una proposta diferent.

201706 LA VEU CLOWNIA 2Pastorets Rock responent les preguntes de Guillem Planagumà i Mònica Homs

A la tarda, la nostra missió era deixar constància de totes les xerrades i aprofitar els espais entre aquestes per parlar amb protagonistes de la fira. Destaquem la tertúlia que vàrem tenir amb representants de Pro Activa Open Arms i Stop Mare Mortum, i la que vàrem mantenir amb membres de la Xarxa d'Economia Solidària a l'últim sospir de la fira, mentre tothom ja desmuntava. Moments que cal tornar a escoltar per entendre què té de transformador pot ser aquest espai.

Per a mostra, un botó. Us deixem amb els vídeos que hem retallat per poder recuperar, tornar a escoltar i pair sense presses. Abans d'acomiadar-nos, donar les gràcies més sinceres a tot l'equip de col·laboradors que ho ha fet possible i que han patit la circumstància d'haver de fer una feina voluntària i compatibilitzar-ho amb gaudir del festival. Moltes moltes moltes gràcies. La capacitat d'aprenentatge i superació, de treball en equip en moments així és el nostre valor més preuat.

201706 LA VEU CLOWNIA 3Emetre vídeo en directe fa que es necessiti un nombre més gran de col·laboradors

I també, als Txarango, perquè a nosaltres ens deu passar just al contrari que als seguidors del grup. Ells quan se'ls troben i hi poden parlar deuen sentir-se estranys. Nosaltres ens sentim estranys quan els veiem arrencar el festival i veiem la dimensió que té el grup, i ho comparem amb la proximitat amb què hi treballem aquests dies, sense els focus i els altaveus de l'escenari. Gràcies!

Gràcies a tots els grups per la paciència. I moltes més gràcies, quasi totes les que ens queden, per a l'Anna Palou i la Laura Arau, que han cregut i apostat per nosaltres, i ens han fet sentir com a casa. És de justícia, per últim, agrair als companys de l'Ajuntament, a en Jordi Caparrós, i a Èxits per fer possible que l'emissora del poble tingui un espai al festival. L'any vinent, més i millor. 

Alguer Miquel: "Volíem que l'espai transformat fos el públic, i al final ho hem estat nosaltres"

Albert Fort, cantant de Di-Versiones: "El bon rotllo del festival el fa únic"

L'economia social i solidària a l'Espai Consciència del Clownia 2017

Xerrada 'Cultura amb causa: provocar, transgredir, construir'

Gossos: "La singularitat d'aquest festival es contagia ben ràpid"

Pastorets Rock: "Fem bandera de la música, de l'humor, del país i de les Terres de Ponent"

"Els drets humans són de tots, si es vulneren els d'uns, es vulneren els nostres"

La Jornada: un nou diari de paper, en català i generalista

Pau Palaus: "Un pallasso és un provocador de sensacions i d'emocions"

Clownia 2017 - Xerrada "Migració i exili: per què ens movem?"

XIULA: "El nostre distintiu no és l'edat, fem música per a les persones"

Cesk Freixas: "És molt important i molt difícil a la vegada [fer un festival en un poble]"

Entrevista a Ojos de Buen Cubero després de la seva actuació a Clownia 2017

"A la Síria de fa 10 anys potser ningú pensava el que passaria. Ens pot tocar a nosaltres"

Coneixem Cooperació Osona Sàhara i el projecte "Vacances en pau"

Per a una crònica general del concert, us recomanem la que ha fet el nostre col·laborador Gaspar Tarrida per a Mondosonoro