TwitterFacebookYoutubeRSS

Captura de pantalla 2017-01-13 a les 17.39.00

Aquest dimarts 10 de gener de 2017, a les 16 hores, es va reunir a Prats-de-Mollo-La-Preste (França) el darrer Comitè sindical de l'Agrupació Europea de Cooperació (AECT) País d'Art i d'Història Transfronterer Les Valls Catalanes del Tec i del Ter, presidit pel senyor Bernard Remedi (regidor de Prats-de-Mollo-La-Preste i vicepresident de la Comunitat de Municipis de l'Alt Vallespir).

El senyor Bernard Remedi va assumir la primera presidència de l'Agrupació creada pel Prefecte de Regió el febrer de l'any 2015. De dret europeu i creat per França i Espanya, l'AECT és una institució pública, la presidència de la qual és exercida alternativament per un regidor francès i un regidor de la Catalunya Sud. El senyor Ramon Roqué i Riu (alcalde de Sant Joan de les Abadesses) pren el relleu del senyor Bernard Remedi durant dos anys.

En el seu discurs, Roqué va destacar que els municipis que formen part de l'AECT han de ser «conscients i coneixedors» que tenen entre les mans «un projecte estratègic molt important pel territori, capaç de vertebrar projectes conjunts i potenciadors de sectors tan importants com el turístic». L'alcalde santjoaní també va tenir paraules d'agraïment i de reconeixement a les persones que han iniciat el projecte, i per la feina feta per Bernard Remedi, que «ha pilotat els primers anys de vida de l'AECT amb convicció i determinació».

tribune1

La reunió del comitè sindical, en què es va fer el traspàs de la presidència


Atorgada l'apel∙lació el 2010 pel Ministeri de Cultura i de Comunicació de França, les Valls Catalanes es van convertir en el primer territori amb la denominació «Villes et Pays d'Art et d'Histoire» de caràcter transfronterer. La xarxa nacional compta amb 186 territoris a França. L'any 2015 l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial ha esdevingut l'estatus jurídic i administratiu del País d'Art i d'Història.

Des del 2010, sota la responsabilitat del País Pirineus-Mediterrani i dels seus presidents Francis Manent i Antoine Andre, els membres del País d'Art i d'Història han treballat junts pel bé dels seus municipis, de la seva gent i del seu bell patrimoni material i immaterial. El mes de maig del 2015, l'AECT va substituir el País Pirineus-Mediterrani i l'esperit de treball i la convivència es manté i fins i tot s'amplifica.

Això ha suposat que en els 18 últims mesos, s'hagi pogut establir la primera gestió conjunta i directa entre catalans a banda i banda de la frontera i s'han dut a terme dos projectes:

- La creació administrativa de l'AECT amb la transferència del servei del País Pirineus-Mediterrani a l'AECT. S'ha assolit un treball important: la transició de la comptabilitat pública, la creació de llocs de treball i d'un servei d'ingressos i la realització de totes les actes administratives en 3 idiomes.

- La creació del Centre d'Interpretació de l'Arquitectura i del Patrimoni amb el projecte Patrimc@t finançat per Europa, l'Estat, la Regió, el Departament i la Generalitat. Aquest projecte té un cost total de 5,6M€ i és finançat amb 4,1M€. Això permet al País d'Art i d'Història tenir una xarxa territorial de centres d'interpretació del patrimoni i ha proporcionat finançament per rehabilitar monuments i llocs d'interès patrimonial als municipis que ho han desitjat:

A França: Arles-sur-Tech, Le Boulou, Maureillas-Las-Illas, Reynès, Prats-de-Mollo-La-Preste, Saint-Laurent-de-Cerdans, Serralongue.

A la Catalunya Sud: Camprodon, Molló, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Setcases, Vilallonga de Ter, Mancomunitat de la Vall de Camprodon.

La negociació del POCTEFA ha estat l'oportunitat de conèixer per part del País d'Art i d'Història els serveis de l'Estat, la Regió, el Departament, la Diputació, la Generalitat i de donar a conèixer el País d'Art i d'Història. Avui, i amb l'ajuda dels vicepresidents i dels seus membres, el País d'Art i d'Història és reconegut per moltes institucions i col∙lectivitats.