TwitterFacebookYoutubeRSS
L'alcalde Ramon Roqué i els regidors Albert Ramoneda (Transició energètica) i Joan Alomar (Obres i serveis)
L'alcalde Ramon Roqué i els regidors Albert Ramoneda (Transició energètica) i Joan Alomar (Obres i serveis)

Durant el curs 2023-2024 i amb la col·laboració del professorat, alumnes, l’empresa mantenidora i personal de neteja del centre, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha dut a terme un projecte d’anàlisi i aplicació de mesures d'eficiència energètica a l'Escola Mestre Andreu. Aquest projecte ha comportat una notable reducció en el consum energètic aconseguint un estalvi de 31.362,99 € respecte del mateix període de l’any anterior mitjançant una reducció del 42% els kWh consumits pel centre.

El projecte va començar amb un estudi exhaustiu de les dades de consums energètics de tots els equipaments municipals en els últims 3 anys, iniciat l'agost de l'any passat. Durant aquest estudi, es va identificar que l'edifici Mestre Andreu de l’Institut Escola presentava un consum energètic elevat i diferenciat de la resta d’equipaments, fet que la convertia en un equipament d’interès per a la implementació de mesures d'eficiència energètica.

El següent pas va ser estudiar l’equipament mitjançant la col·locació de sensors de temperatura i humitat per detectar quines aules eren les més fredes i més calentes. D’aquesta forma es podia assegurar que tot i modificar les pautes de consum de la caldera cap aula perdés el llindar de confort tèrmic durant el projecte.

Durant la tardor, hivern i primavera es van monitorar les temperatures de les aules i a través de les dades recollides pels sensors es va estudiar la corba d’escalfament i refredament de l’edifici en funció de les temperatures ambientals de l’exterior. Mitjançant les corbes obtingudes, es van adaptar les hores d'engegada i parada de la caldera, per assegurar que el funcionament fos el més eficient possible a l’hora que cap aula perdés el llindar de confort.

La programació de la calefacció s'optimitzarà segons les temperatures previstes

A més d'aquestes mesures, s’està desenvolupant un sistema que permetrà mantenir el consum energètic optimitzat. Cada setmana, s'introduiran els valors màxims i mínims de temperatura previstos en un aplicatiu propi i, a través d'uns càlculs basats en l'estudi realitzat, el programari retornarà la temperatura a la qual s'ha de programar la calefacció. Això permetrà que un tècnic ajusti la caldera setmanalment, maximitzant l'estalvi energètic.

Aquestes iniciatives han permès una reducció significativa en el consum energètic de l'edifici, amb beneficis econòmics importants per al pressupost municipal. El resultat del projecte ha estat tan positiu que es pren com a model a seguir per a altres equipaments municipals, ressaltant l'impacte positiu tant econòmic com mediambiental que aquestes iniciatives poden tenir.

202407 ndp CALEFACCiÓ