TwitterFacebookYoutubeRSS


El Comte Arnau:

Autèntic exemple de senyor comte_arnau_1_petitafeudal, maltractava els seus vassalls, defraudava la soldada als mossos i seduïa les donzelles. Es diu que les escales que pugen al santuari de Mongrony, a Gombrèn, escavades a la roca, les va fer construir el Comte i després no va pagar el sou que havia promès als jornalers. També es diu que per una mina molt profunda que travessava les muntanyes, venia a veure a l'abadessa del monestir de Sant Joan, a qui va raptar una nit. Quan va morir, va ser condemnat a córrer sense parar amb el seu cavall de flames i la seva canilla de gossos per les muntanyes de la Serra Cavallera. Les nits de tempesta, voltat de clapits de gossos, esparvera els pagesos i la gent que es troba a la muntanya. La llegenda nasqué de la cançó, que devia ser composta cap als segles XVII o XVIII. La cançó va fer d’aglutinadora de tot un substrat llegendari previ. No seria fins a la meitat del segle XIX quan els primers homes de la Renaixença descobririen la cançó i la llegenda i, amb les seves recreacions literàries, li donen nova vida.


Les Bruixes de Malatosca:malatosca1_petita

Prop del Molí de Malatosca, a Sant Joan de les Abadesses hi ha una gorga que se'n diu de les Bruixes, perquè hi havien fet estada. Un dia van cridar una llevadora de la vila perquè una d'elles havia de tenir una criatura. En paga dels seus serveis, van donar-li una faldada de llenties, i la llevadora, tota enrabiada, va llençar-les Ter avall. L'endemà, quan es va posar el davantal, va adonar-se que una llentia li havia quedat encastada i s'havia convertit en or.

 

 

DANSES POPULARS

El Ball de les Pabordes:

                                                     pabordes_petita        

És, sens dubte, l'acte més destacat de la Festa Major. Es balla només el diumenge i el dilluns de Festa Major a la Pl. Major, o en ocasions molt especials. Rarament es balla fora de la vila.

De caràcter senyorívol i molt elegant, 4 parelles executen els passos de les quatre parts que configuren la dansa. L'origen del Ball de les Pabordes és incert. Segurament va néixer lligat al culte religiós, ja que antigament era comú que es ballés dins de les esglésies com a ofrena a la divinitat.

Quan es va prohibir ballar a dintre de les esglésies el Ball dels Pabordes va sortir al carrer, i va patir un procés de degradació que va portar a que l'any 1945 es restaurés i es recuperés el seu caràcter senyorial.