TwitterFacebookYoutubeRSS

maquetesweb3-2L'entrada de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses acull, des d'aquest juliol, tres maquetes que recreen diferents escenes de l'explotació de les mines d'Ogassa, que varen tenir el seu punt d'esplendor al tombant de segle degut a l'impuls generat per l'arribada del ferrocarril l'any 1880. Durant unes dècades les mines varen ser un dels motors econòmics més importants de la comarca fins que l'any 1967 es varen tancar en perdre competitivitat.

Per aquest motiu, hi ha moltes generacions d'ogassencs i de santjoanins que tot el que saben de les mines és per les històries que cada cop menys veïns encara poden explicar. El santjoaní Josep M. Anglada ha decidit recrear l'activitat en certs punts de les mines per donar a conèixer aquesta història i retre homenatge a tota aquella gent que va treballar a les mines. Fins i tot ha utilitzat carbó que guardava d'aquella època a les maquetes.

A les maquetes s'hi pot veure l'Estació del Faig, situada a 1.400 m d'alçada, i l'Estació de Ca l'Ermengol, situada a 950 m d'alçada. Ambdues estacions foren construïdes cap a l'any 1940 per facilitar el transport del carbó procedent del tall obert del Faig. L'altra maqueta representa la zona intermitja de la mina de La Ramona, que coincidia amb el pla inclinat procedent de la mina de La Gallina, la via que provenia de la mina nova de la Juncadella i per on creuava, també, el cable aeri procedent del Faig.


maqueteswebLa maqueta de La Ramona amb el fons real de l'escena

El pla inclinat era un tram de doble via que servia per superar el fort desnivell de la muntanya. S'aprofitava la força de la gravetat dels vagons carregats que baixaven fins a l'estació per una de les vies per fer pujar els vagons ja descarregats i buits per a l'altra. L'autor continua fent maquetes de les mines i calcula que amb prop de quinze maquetes podrà explicar tot el procés.

Anglada també és l'autor de l'exposició permanent Romànic una volta pel Ripollès, que es pot visitar al Palau de l'Abadia. Es tracta d'un recorregut per les esglésies romàniques del Ripollès dels segles XI, XII i XIII, a través d'unes maquetes que han estat construïdes utilitzant els mateixos materials que els edificis reals: pedra, pissarra, ferro i fusta. Les maquetes de les mines es poden veure en horari d'oficina, de dilluns a divendres, de 8 a 15 h.

maquetesweb-2Les maquetes permeten reviure el passat miner d'Ogassa

Per a més informació sobre l'autor i les maquetes, podeu visitar el seu blog http://miniaturesimaquetes.blogspot.com.es/